Kripto investitori i rudari okreću se derivatima kao što su opcije kako bi preživeli dugotrajno opadajuće tržište, navodi se u članku Blumberga objavljenog 13. februara.

Članak prikazuje povećanu popularnost složenih trgovačkih instrumenata kao način da se na kratke staze prikupi novac, odraz toga koliko je teško opstati u trenutnom opadajućem tržištu - koji je najduži u istoriji sektora.

Sem Bankman-Frid, izvršni direktor Alameda Research-a, kvantitativnog trgovačkog preduzeća za digitalnu imovinu u San Francisku, izjavio je za Blumberg:

“Svako ko sedi na zalihama tokena video je tokom opadajućeg tržišta 2018. da je njihovo poslovanje na milosti cene kriptovaluta. Može biti presudno za opstanak tih preduzeća da imaju nešto novca ako cene digitalne imovine padnu.”

Sa mnoštvom iskusnih finansijskih profesionalaca koji ulaze u prostor digitalne imovine, spektar složenih trgovniskih instrumenata je diversifikovan. Kao primer, Blumberg navodi predstavnika iz singapurske firme za kripto trgovinu QCP Capital, koji je objavio da je kompanija nedavno kupila tromesečnu opciju za kupovinu nominalne svote koja je vredna 250 bitkoina (BTC) (~ 900.000 dolara).

Dogovorena cena pomenutog ugovora je navodno postavljena na 4.200 dolara - tako da ako bitkoin trguje ispod ove vrednosti u vreme isteka ugovora, druga ugovorna strana QCP-a će zaraditi 666.250 premije i zadržati bitkoin. Ukoliko se bitkoin trguje iznad 4.200 dolara, druga ugovorna će morati da prodaje svojih 250 BTC po toj ceni, odbacujući bilo kakvu potencijalnu dobit.

S obzirom na činjenicu da su mnogi od ovih ugovora o derivatima privatni bilateralni ugovori, kako navodi Blumberg, zvanične statistike su oskudne. Ipak, u članku se tvrdi da su rudari - koji su pod pritiskom cena tržišta - postali glavni prodavci tipa derivata koji je sličan pokrivenoj opciji poziva (covered call option).

U članku se dalje upozorava da su u mnogim slučajevima tehnološki inovatori prisiljeni da se suprotstavljaju bivšim osobljem sa Vol strita, što se može opisati kao “plivanjem sa ajkulama”, s obzirom na bogato iskustvo igrača sa Vol Strita. Kao što je jedan bivši trgovac kreditnim derivatima Citigroup-a napomenuo:

“Rudari bi trebali bolje da se čuvaju od toga da ih prevare kuće sa derivatima. Profesionalci u trgovini će pokušati da prevare rudare tako što im prodaju opcije previše jeftino.”

Kako je Cointelegraph izvestio ove nedelje, tržište ICO projekta je naglo palo prošle godine, ne u smislu ukupnog kapitala koji su podigli, već po pitanju jedinstvenih projekata koji stalno opadaju od prvog kvartala 2018. godine. U članku je identifikovana regulativna nesigurnost, zajedno sa kolapsom tržišnih cena, kao glavne faktore koji utiču na pad.

 

Pripremio: Marko Mihajlović