Ključni pokazatelji kretanja cena pokazuju da bi bitkoin (BTC) mogao ponovo opasti u vrednosti, navodi se u nedavnom izveštaju Blumberga 12. marta.

U izveštaju se navodi da se "tehnički pokazatelji koji signaliziraju dugoročnu potražnju za bitkoinom pogoršavaju". Blumberg napominje da se MACD indikator za kriptovalute kreće ka dole još od sredine februara.

MACD je indikator praćenja trenda koji pokazuje odnos između dva prosečna kretanja cena dve hartije od vrednosti.

Bitkoin je testirao cenu od 4.000 dolara nekoliko puta u prethodnim nedeljama, ali još uvek nije uspeo da je probije tokom značajnog vremenskog perioda. Blumberg navodi da će se, dok bitkoin ne probije taj nivo, verovatno suočiti sa pritiskom prodaje. Blumbergov analitičar Majk Mekglon je rekao:

"Cela industrija je zrela za niže cene. Uslovi su slični novembarskim [2018.], neposredno pre kolapsa. Cene se konsoliduju u suženim granicama, sa nekoliko oštrih ospona koji su naizgled prolazni."

Drugi eksperti iz industrije sugerišu da investitori odbacuju bitkoin i prenose svoj novac na tržište altkoina. Meti Grinspen, tržišni analitičar EToro-a, je rekao:

"Investitori u ovom trenutku vide više potencijala u manjim novčićima. Kako se približavamo kulminaciji kripto zime, mi zapravo vidimo da neki altkoini beleže spektakularne dobitke tokom poslednjih nekoliko nedelja. Mi se sada nalazimo u onome što mnogi nazivaju ‘sezona altkoina’."

U vreme pisanja, podaci iz TradingView-a pokazuju da je bitkoin MACD indeks na 44.3, ukazujući na preporuku da se proda. Bitkoinom se trenutno trguje za 3,910.57 dolara, sa skromnim rastom od 0,48% na dan prema CoinMarketCap-u.

Tromesečni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap