Američka banka Morgan Stanley planira da uvede razmene bitkoina za svoje klijente, saznaje Bloomberg od anonimnog izvora 13. septembra.

Citirajući “ljude upoznate sa ovom temom”, američka multinacionalna kompanija planira da prati poteze koje su već povukli ostali učesnici na Vol Stritu i tako da poveća svoju izloženost bitkoinu.

Prema izvoru, Morgan Stenley “će se baviti ugovorima koji će davati investitorima sintetičku izloženost performansama bitkoina.”

“Investitori će biti u mogućnosti da otvaraju kupovne ili prodajne pozicije koristeći takozvani ‘price return swaps’, i Morgan Stanley će naplaćivati razliku u ceni za svaku transakciju,” stoji u izjavi.

Ova vest označava novu posvećenost giganta sa Vol Strita prema bitkoinu, dok je Goldamn Sachs prošle nedelje demantovao vesti da je odustao od plana da trguje sa bitkoinom.

Portparol Morgan Stanley-a je odbio da komentariše vest koju je Bloomberg preneo.

Pored nepotvrđenih planova Morgan Stanley-a, protekle nedelje su izvori iz Citigroup-a otkrili kako i ova banka ima planove da ponudi bitkoin proizvod.

Pored najavljenih ponuda iz Morgan-a i Goldman-a, klijenti Citigroup-a će moći da učestvuju na bitkoin tržištu iako direktno ne poseduju ni jednu kriptovalutu, što je poznato kao ne-kastodi trgovanje.

Očigledan priliv institucionalnih investitora putem ne-kastodi metoda nailazi na oštre kritike od strane nekoliko imena u kripto svetu kao što su Nick Sabo i Andreas Antonopoulos.


 

Pripremio: Stevan Kostić