Američka investiciona kompanija Fidelity koja je vredna 7 biliona dolara uspostavlja bitkoin (BTC) trgovinu za institucionalne klijente u narednim nedeljama, saopštava Blumberg 6. maja.

Citirajući izvor koji je zatražio da ostane anoniman, Blumberg je otkrio da će Fidelity Digital Assets, nova platforma za kripto trgovinu, biti dostupna u skladu sa postojećim uslugama.

Podružnica je pokrenuta oktobra 2018. i pruža kripto kastodi usluge od marta ove godine, pre pokretanja planiranog vanberzanskog trgovanja (OTC).

Izvor navodi da će trgovačka platforma postati dostupna za korisnike Fidelity-a za samo nekoliko nedelja, a prvenstveno će se fokusirati na trgovce velikog obima poput drugih OTC ponuda.

Dok sam Fidelity nije potvrdio vremenski okvir izlaska platforme, kompanija je nagovestila da će njen budući pravac uključuti veću integraciju u bitkoin prostor.

“Trenutno imamo odabrani skup klijenata koje podržavamo na našoj platformi”, izjavila je zastupnica Arlin Roberts za Blumberg. Ona je dodala:

“Nastavićemo sa pružanjem naših usluga u narednim nedeljama i mesecima na osnovu potreba naših klijenata, nadležnosti i drugih faktora. Trenutno, naša usluga je fokusirana na bitkoin.”

Izveštaj se pojavjuje nakon ankete koju je sproveo Fidelity prošle nedelje. Anketa je otkrila ustanovljen apetit za bitkoin u ciljanom tržištu Fidelity-a.

22% od 400 institucionalnih investitora je odgovorilo da već poseduju kriptovalute kao deo svog portfolija. Skoro pola ispitanika je odgovorilo da bi rado posedovali kriptovalute.

“Sve više institucionalnih investitora učestvuje u tržištu digitalnih imovina, direktno ili kroz provajdere usluga. Ovo se odvija dok uticaj blokčein tehnologije na finansijsko tržište postaje sve više očigledno”, izjavio je predsednik Fidelity Digital Assets-a Tom Džesop.
 

Pripremio: Marko Mihajlović