Američki regulator a trgovinu robnim fjučersima (CFTC) navodno istpituje poslovanje giganta kripto derivata BitMEX.

CFTC želi da zna da li amerikanci koriste BitMEX

Prema izvorima koji navode ljude koji su upoznati sa tom temom u razgovoru za Blumberg 19. jula, CFTC sumnja da je BitMEX (koji je registrovan na Sejšalima) dozvolio stanovnicima SAD da koriste njihovu platformu za trgovinu.

Prema sadašnjem zakonu, SAD je jedna od država koje su isključene iz korišćenja BitMEX-a i sličnih kripto-berzanskih usluga, ali su korisnici možda pokušali da zaobiđu geografsku blokadu koristeću usluge kao što su VPN.

Istraga, detalji o kojima još uvek nisu potvrdili ni BitMEX ni CFTC, su došli do izražaja na društvenim mrežama putem novinara Blumberga Tima Kulpana.

Bitkoin (BTC) je bio pod velikim pritiskom i pao je za 500 dolara za nekoliko minuta.

BitMEX ostaje u centru pažnje ove nedelje nakon obračuna između izvršnog direktora Artura Hejza i ekonomiste Nuriela Rubinija ranije ovog meseca.

Nakon žestoke rasprave, Rubini je napao Hejza zbog odlaganja video snimka pripremljenog za tu priliku.

U međuvremenu, Rubini je u sredu povećao uloge, objavivši ono za šta je rekao da je dokaz o zloupotrebi na BitMEX-u i dodatno uvredio i Hejza i platformu.

Rubini je opisao svoj izveštaj kao “moju novu kolumnu u kojoj sam izložio sumnju o prevari koju je (BitMEX) sproveo kriminalac (Hejz): utaja AML/KYC procedura, insajdersko trgovanje, masovno pranje novca, podvale klijentima, itd.”