Vol strit velikani odlažu planove da aktivnije učestvuju u kripto sektoru jer je vrednost kripta pala, saopštava Blumberg u nedelju, 23. decembra.

Članak počinje sa: “Limbo - tamo se nalazi Vol strit kada su u pitanju kriptovalute”, i onda se fokusira na napore napravljene u kripto sferi ove godine od strane bankarskog velikana Goldman Sachs, međunarodne kompanije finsansijskih usluga Morgan Stanley, velikog bankarskog konglomerata Citigroup-e i provajdera finansijskih usluga iz Ujedinjenog Kraljevstva Barclays-a PLC.

Prema ljudima koji su upoznati sa kripto poslovanjem Goldman Sachs-a, progres kompanije je bio previše spor da bi bio prepoznatljiv. Štaviše, kripto fondovi kompanije su za sada privukli samo 20 klijenata, neimenovani izvori su tvrdili Blumbergu.

Uz to, Džastin Šmit, koji je na čelu odeljenja za digitalnu imovinu u Goldman Sachs-u, otkrio je u novembru da su regulatori ograničili njegove planove. Međutim, Blumbergov neimenovani izvor je dodao da će kompanija dodati stručnjaka za digitalnu imovinu u svoje najbolje brokersko odeljenje.

Što se tiče Morgan Stanley-a, kompanija je spremna da pokrene uslugu zapisa svopova bitkoin fjučursa još od rane jeseni, ali još uvek nije potpisala ni jedan ugovor, izvori su rekli Blumbergu. Pored toga, kompanija je spremna da pokrene servis za kripto usluge čim se pojavi potražnja.

Citigroup i Barclays su iskusili slične probleme: izvori govore da američka bankarska grupa nije još uvek trgovala sa kripto produktima unutar njihovog regulativnog okvira, a dva Barclays radnika koja su zaposlena da istražuju industriju napustili su firmu ove godine. Zastupnik je pomenuo da UK kompanija nema planove da pokrene odeljenje za kripto trgovinu.

Kao što je Cointelegraph izvestio ovog oktobra, bivši partner Goldman Sachs-a i trenutni izvršni direktor kripto investicione firme Galaxy Digital Majk Novograc je predvideo da će institucije postati više uključene u kripto tokom prvog i drugog kvartala 2019. godine. Neposredno nakon toga, Novograc i Goldman Sachs su investirali oko 15 miliona dolara u američki kripto kastodi servis BitGo.

U međuvremenu, bankarski velikan je negirao glasine da su napustili svoje planove da pokrenu odeljenje za kripto trgovinu.

U novembru, Morgan Stanley je objavio svoj najnoviji izveštaj o bitkoinu sa nazivom “Update: Bitcoin, Cryptocurrencies and Blockchain”, koji kaže da su bitkoin (BTC) i altkoini stvorili “novu institucionalnu investicionu klasu” još od 2017. godine.

I Bakkt, platforma za digitalnu imovinu koja je stvorena od strane operatora Njujorške berze, najavio je datum početka lansiranja za 24. januar 2018. godine, koja čeka regulatorno odobrenje.

 

Pripremio: Marko Mihajlović