Lansiranje Bitkoin fjučersa od strane CME grupe čini ga "legitimnim", prenose glavni mediji nakon što se kriptovaluta u utorak pojavila na Vol Stritu.

Opisujući uticaj najvećeg svetskog trgovca na berzi koji će imati u ponudi trgovanje fjučersima do kraja 2017. godine, Blumberg navodi da će tada biti otvorenija kripto-berza i omogućeno trgovanje istom na pristupačniji i transparentniji način.

"Bitkoin postaje legalan, sviđalo se to nekom ili ne", piše danas.

Ovaj potez je neočekivan, ubrzo nakon što je CME izjavio da nema planova za pokretanje bitkoin integracija prošlog mjeseca.

Prema izjavama kompanija, klijenti su željni da se priključe ovoj pomami i to je bio kjučni razlog promene pristupa.

"S obzirom na sve veće interesovanje klijenata na tržištima kriptovaluta koja se razvijaju, odlučili smo da uvedemo ugovor o bitkoin fjučersima", rekao je Teri Dafi, predsednik i izvršni direktor kompanije CME u saopštenju za javnost.

"Kao najveće regulisano FX (foreks) tržište na svetu, CME Grupa je prirodna kuća za ovaj novi instrument koje će investitorima omogućiti transparentnost, otkrivanje cena i mogućnosti prenosa rizika. "

Iako čak i odluka iskusnih igrača o interakciji s bitkoinom ima svoje pretnje, tržišta su ipak porasla, budući da se nekad daleki Vol Strit finansijski instrumenti pojavljuju pre roka.

Cene su dostigle maksimalne visine odmah po objavljivanju, dostigavši 6.449 dolara na Bitstampu i ostale su na tom nivou do vremena puštanja.

 

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović