Pet vodećih proizvođača automobila - BMW, General Motors, Ford, Renault i Honda - narednog meseca će u Sjedinjenim Državama testirati sistem identifikacije automobila i  sistem plaćanja na blokčeinu.

Proizvođači automobila predviđaju automobile sa automatskim plaćanjima i digitalnom identifikaciom

Nikkei Asian Review je izvestio 14. oktobra da partnerstvo ima za cilj da testira sistem identifikacije vozila razvijen u okviru Mobility Open Blockchain inicijative. Kao deo projekta, automobilima se dodeljuju digitalni ID-ovi povezani sa vlasništvom, istorijom servisa i novčanikom koji omogućavaju vozilu da automatski plaća naknadu bez specijalizovanog hardvera.

Partnerstvo navodno predviđa da se sistem primenjuje na povezana električna vozila tako da se, na primer, naplata putarina i održavanja automatski plati kada je automobil priključen na punjenje baterije.

Mercedes takođe testira blokčein transakcije u automobilima

U septembru, matična kompanija Mercedes-Benz Daimler AG i firma za mašinsko inženjerstvo Durr AG obavili su probnu transakciju na mreži za finansijsko trgovanje Marco Polo  kompanije R3.

U avgustu, proizvođač automobila takođe je testirao mašinu na bazi blokčeina za mašinsko plaćanje kamionima u partnerstvu sa Frankfurtskom bankom i Commerzbank.

Kako je Cointelegraph izvestio u septembru, indijski proizvođač automobila Tata Motors želi da integriše blokčein rešenja u svoje unutrašnje procese kao deo novootvorenog programa za startape. Rešenja zasnovana na blokčeinu koje je kompanija osmislila uključuju tržište parkinga, algoritam predviđanja potražnje i praćenje kvaliteta goriva u realnom vremenu.