Guverner Engleske banke (BoE) Mark Karni pozvao je vlasti, u svom govoru na inauguralnoj Škotskoj ekonomskoj konferenciji u Edinburgu 2. marta, da regulišu kriptovalute umesto da ih zabranjuju, izveštava Financial Times.

Prema Karniju, kriptovalute trenutno ne ugrožavaju "finansijsku stabilnost", ali bi mogle ukoliko se više potrošača priključi njihovom korišćenju. Karni veruje da je vreme da se ekosistem kriptovaluta priključi ostatku finansijskog sistema primenom istog regulatornog pristupa i istih "rigoroznih standarda".

Karni veruje da to neće samo uticati na smanjenje rizika njihovih korisnika kao i rizika od pranja novca već će takođe pomoći usvajanju tehnologije za širu javnu upotrebu.

Nakon njegovog nedavnog govora na Londonskom Regent univerzitetu, gde je Karni navodio da je bitkoin "omanuo" kao valuta, guverner centralne banke je ponovo naglasio svoje mišljenje da digitalne valute poput bitkoina zapravo treba smatrati i prema njima se odnositi kao prema imovini.

Takođe je ukazao na ogromnu nepredvidivost ove vrste "imovine" naglašavajući da kriptovalute "pokazuju klasične pokazatelje balona" jer su njihove cene zasnovane na "uverenjima u vezi sa njihovom budućom ponudom i potražnjom" i nemaju "unutrašnju vrednost" ili eksternu podršku.

Guverner Engleske banke je izrazio svoje mišljenje po pitanju tržišta kriptovaluta opisujući ih "poprilično kao lutriju".

"Razmislite, recimo da ste uzeli studentski kredit od 1.000 funti u bitkoinu prošlog decembra da biste platili svoje troškove života za narednu godinu, vi biste bili kraći za 500 funti sada. Ukoliko ste istu stvar uradili u septembru 2017. godine, sada biste  bili dobri 2,000 funti. To je prava lutrija", navodi Karni.

Karnijevi navodi dolaze nakon što je britanski Odbor za Trezor donjeg doma parlamenta objavio da će pokrenuti istragu o kriptovalutama i njihovom uticaju na investitore i preduzeća iz Velike Britanije. Svrha ovog istraživanja je ispitati rizike i koristi digitalnih valuta i blokčein tehnologije.


 

Pripremio: Bojan Zečević