Kriptovalute su možda najsigurniji instrument za prenos vrednosti između anonimnih lica. Čuvanje i trgovanje kriptovalutama može biti rizična stvar. Kao digitalno kripto-sredstvo, ne mora da brine o problemima sa kojima se suočava paiprni novac, ali se suočava sa izazovima jedinstvenim za finteh industriju.

Gde čuvati?

Najpopularniji način čuvanja novčića je softverski novčanik (software wallet). Digitalni novčanici su jednostavni za upotrebu i praktični, ali koliko su sigurni? Ako svoje teško zarađene novčiće čuvate na desktop računaru, onda su oni bezbedni onoliko koliko je bezbedan sam računar.

U osnovi, vaš softverski novčanik štitite isto kao što štitite i važne podatke na vašem računaru. Trebalo bi da budete malo ekstra paranoidni prilikom surfovanja netom i nikada ne čuvate lozinke na neenkriptovanim fajlovima na istoj mašini na kojoj je vaš novčanik. U idealnom slučaju. U idealnom slučaju, trebalo bi da čuvate vaše lozinke oflajn ili da ih ne unosite u računar uopšte (brain-wallets!) i instalirate vaš novčanik na uređaj koji ne koristite svakodnevno za surfovanje i preuzimanje podataka.

Još jedno popularno rešenje je Linux operativni sistem, za koji se veruje da je gotovo otporan na hakere i viruse. Vi čak i ne morate da instalirate Linux umesto Windows-a, moguće je pokrenuti ga na vašem PC računaru sa USB-a.

Zatim, tu je kold-storidž (cold storage). Kold-storidž diže bezbednost na viši nivo čuvajući novčiće u oflajn novčaniku i time efikasno ograničava bilo kakav pokušaj neovlašćenog pristupa.

Kold-storidž novčanik se obični postavlja na uređaje koji nikada nisu bili povezani sa Internetom, kao što su USB ili neki stari lap-top. Mnogi ljudi ne znaju da kold novčanici mogu i da se kreiraju i da se održavaju oflajn. Ne morate da povežete uređaj na Internet da biste instalirali novčanik, generisali ključeve ili poslali novčiće. Ova vrsta novčanika je verovatno najsigurnija.

Što se tiče oflajn novčanika, hardver novčanici su najpogodnije i najsigurnije rešenje. Hardver novčanici su prenosivi uređaji dizajnirani specijalno za skladištenje kriptovaluta. U osnovi, to su USB uređaji sa jednostavnim i sigurnim softverom i nekoliko slojeva kriptografske zaštite.

Trenutno su kold-storidži odlični za čuvanje vaše imovine, ali pre ili kasnije ćete morati da pomerite vaš novac na mrežu, a tada ćete se suočiti sa nekim potpuno drugačijim sigurnosnim pitanjima.

Kupovina i trgovanje

Razni zahtevi prilikom kupovine novčića naveli su nas da definišemo odgovarajući način na koji treba da čuvamo imovinu na mreži i da nam bude lako dostupna.

Mnogi korisnici kreiraju hot-novčanike (hot wallet) za rutinske, svakodnevne transakcije i kold-novčanike za čuvanje većeg dela svoje imovine i povremenim pristupanjem. Ovaj način primene je prihvaćen od većine menjačnica na mreži. Čak i ako sebe ne smatrate kripto-trgovcem, u jednom trenutku ćete morati da razmenite svoje novčiće, tako da je poslovanje sa menjačnicom skoro neizbežno.

Onlajn novčanici, sistemi za obradu i menjačnice imaju svoje sigurnosne probleme. Profesionalci smatraju da postoji nekoliko sigurnosnih mera koje bi trebalo da budu poznate kripto-trgovcima prilikom korišćenja neke od onlajn usluga i trebalo bi da budu svesni da su neke krajnje mere apsolutno neophodne i pouzdanije, dugoročno gledano.

Svetlana Geler, direktor u Livecoin.net-u, navodi:

“Percepcija sigurnosti i objektivna sigurnost su dva različita pojma. Mnogi mehanizmi zaštite naloga nam mogu pomoći kako bi smo zadovoljili naše subjektivne potrebe sigurnosti. Ali u stvarnosti, to će samo ometati vaše korisničko iskustvo. Verujem da je autentikator (google authenticator) sa samo jednim IP-em u whitelist-i (VPN koji koristite za pristup menjačnici) dovoljan. Sa ovom vrstom zaštite, vaš nalog će biti hakovan samo ako počinilac (haker) ima pun pristup vašem računaru ili pametnom telefonu. Možete postaviti još deset zaštita preko toga, ali ni jedna neće biti efikasna kao autentikator.”

I naravno, obratite pažnju na sigurnost vašeg mejla. “Uvek koristite jedinstvene lozinke, zaštitite svoj mejl sa multi-faktor autentikatorom i tako dalje, znate proceduru”, Geler nastavlja. “90% svih hakovanja se vrši tako što se pristupi vašem mejlu da bi se promenio mejl na vašem nalogu ili povrati vaša šifra. Takođe, obratite pažnju na vaš pametan telefon, pogotovu ako je android sa instaliranim gugl autentikatorom. U idealnom slučaju, trebalo bi da kupite neki jeftin telefon koji ćete koristiti samo za vaše finansijske aktivnosti i ograničiti autentikator samo na njih. Ova dva jednostavna trika će vas gotovo u potpunosti zaštititi od napada hakera.”

Menjačnice

Bez obzira da li često trgujete na berzi ili jednostavno čuvate sredstva kako biste diversifikovali rizik, veoma je važno da odaberete menjačnicu koja će biti pouzdana i sigurna.

Menjačnice su uglavnom centralizovani entiteti koji se mogu hakovati. I često budu. Osim toga, one imaju tendenciju da ponekad nestanu zajedno sa sredstvima klijenata. Mnogo puta smo videli da menjačnice nestanu u roku od nekoliko dana. Bilo je znakova, ali neiskusni korisnici nisu bili u stanju da ih protumače.

Da navedemo nekoliko primera: iznenadna ostavka Vilijama Denisa Atvuda, direktora MyCoin-a, je trebala da digne uzbunu, ali je u okviru zajednice prošla neopaženo. Nekoliko meseci kasnije zloglasna menjačnica iz Hong Kong-a je propala ostavljajući za sobom veliki broj nezadovoljnih korisnika. Sunovrat Cryptsy-a je možda bio i predvidljiviji. Godinama je ova menjačnica imala brojna tehnička pitanja i spornu politiku uprave. Početkom 2016. godine, proglasili su stečaj kao rezultat hakerskog napada, gde je opljačkano 7,5 miliona dolara. Sudski proces je pokazao da je vlasnik verovatno prebacio previše sredstava menjačnice na svoj lični račun.

Dakle, koji su to znaci na koje mi kao trgovci moramo da obratimo pažnju? Očigledno, kripto svet se vrti oko dve ključne reči - poverenje i ugled. Trebalo bi da vam se “uključi crvena lampica” svaki put kada čujete da neka istaknuta ličnost iz industrije izađe iz određenog projekta u kojem vi učestvujete na bilo koji način. Česti tehnički problemi i sumnjiva pravila su još jedan povod. Profesionalci kažu da ima previše načina da se primete sumnjive menjačnice, tako da, držite oči otvorene za sve što odskače.

Geler objašnjava:

“Postoji puno načina da se uoči sumnjiva menjačnica. Na primer, menjačnica prestane sa radom usled intezivnih skokova cene BTC-a, a kad nestavi sa radom, nalozi klijenata budu ispunjeni po nepovoljnijim cenama.”

Gelerova smatra da je pitanje povlačenja bitkoina takođe jedno od rizičnih situacija. Altkoini budu mesecima zaglavljeni zbog neispravnih nodova, tako da njihova mobilnost zaista nije relevantan faktor, ali slaba mobilnost bitkoina definitivno jeste loš znak.

Gelerova navodi:

“Transparentnost nije uvek jasan signal. Bilo je dosta transparentnih menjačnica koje su nestale sa novcem klijenata. Sa druge strane, postoje netransparentne menjačnice koje su ugledne i pouzdane, poput BTC-a.”

Sporo odgovaranje na žalbe korisnika je još jedan loš znak, koji ne mora da znači ništa ukoliko se to ne dešava često.

Još jedan znak da se radi o sumnjivoj menjačnici je naizgled nekontrolisan priliv veoma sumnjivih altkoina. Neke menjačnice su čak i uključene u inicijalne ponude i inicijalne emisije altkoina. I svaki put kada novi novčić uđe u takvu menjačnicu desiće se pump-and-dump ciklus koji će najverovatnije pokrasti trgovca osim ako ne pripada insajderskoj grupi. Menjačnice sa gomilom nekorisnih novčića na svojoj listi, takođe, treba izbegavati.

Na kraju, ne stavljajte sva sredstva na jedno mesto. Ponekad se loše stvari dese iznenada, ali ćete biti u mogućnosti da znatno smanjite svoje rizike ako ih diversifikujete.