Proizvođač tehnike i elektronike Bosch je nagovestio da će preuzeti aktivnu ulogu u odbrani IoT od cenzure kao deo saopštenja za medije od 15. maja.

Bosch, koji ima različita dostignuća u ovom sektoru, istakao je tehnologiju distribuiranog registra (DLT), uključujući i blokčein, kao bitan deo budućnosti Interneta stvari (IoT) i Ekonomije stvari (EoT).

“Tehnologija distribuiranog registra (DLT), kao što je blokčein, može da postane ključna tehnologija u ovim domenima”, navodi se u saopštenju.

Iako se entiteti od vlade do posvećenih startapa bave potencijalom blokčeina u IoT, Bosch je otišao dalje u svojim saopštenjima, upadljivo je usvojio otvoren stav o etici fenomena.

Čini se da je kompanija zabrinuta zbog uticaja cenzure i retrogradnih reakcija na nove tehnologije bez granica kao što je blokčein.

„Da bismo izgradili poverenje u digitalne ekosisteme, potrebne su nam otvorene platforme i internet u kojem korisnici imaju moć da sami odlučuju“, izjavio je generalni direktor dr Volkmar Dener na nedeljnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld (BCV) u Berlinu.

Dr Majkl Bol, član upravnog odbora i tehnički direktor, bio je još eksplicitniji.

"Ne možemo da prihvatimo situaciju u kojoj je ogromna reakcija na digitalne inovacije nepoverenje i strah", naveo je on pre okupljanja industrijske grupe Trust IoT saveza na inauguracijskom sastanku Foruma za digitalni fond 16. maja.

"Iz tog razloga, cilj Foruma za digitalni fond je da pokrene otvoreni dijalog između stručnjaka kako bi se razgovaralo o pitanjima vezanim za poverenje koja se postavlja na internetu."

U saopštenju se navodi da Bosch trenutno sa dobavljačem energije EnBW integriše blokčein u proces punjenja e-automobila, a sa Simens-om razvija pametne sisteme za upravljanje parkiranjem sa blokčein bazom.

Kako je izvestio Cointelegraph, zvanična istraživanja već su iznela slabe tačke u trenutnom IoT baziranom na blokčeinu, sa izveštajem u aprilu koji ističe oblasti manipulacije. Ipak,svi su složni da će sektor samo da se širi u narednim godinama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović