Najveći broj parazitskog rudarenja kriptovaluta uz pomoć Coinhive softvera se desio u Brazilu, otkriva iranski organ za internet bezbednost u izveštaju objavljenom u ponedeljak, 8. oktobra.

Prema iranskom izveštaju o malveru u 2017, Brazil, zemlja sa najviše prijavljenih slučajeva, je bio pogođen preko 81.000 puta od strane Coinhive-a. Indija je na drugom mestu sa oko 29.000 slučajeva, prati je Indonezija sa više od 23.000, dok Iran drži broj od 11.000.

Coinhive, softver za kripto rudarenje koji rudari monero (XMR), daje programerima Apllication Programming Interface (API), koji posle dozvoljava upotrebu procesora koji pripada posetiocu sajta kako bi se rudario ovaj novčić.

Prema skorašnjem istraživanju sprovedenom u maju, preko 300 sajtova širom sveta imaju zaražen kod koji može dovesti do toga da se uređaj zarazi sa Coinhive-om bez zanja korisnika. Skoro je softver uklonjen iz League of Legends Filipini, dok je i policija u Japanu istraživala slučaj gde se pojavljuje Coinhive.

Kada je u pitanju Iran, CERTCC je objavio da je glavni grad Teheran bio najviše zaražen sa čak 606 slučajeva, dok ga prati Esfahan sa 244.

„Predpostavlja se da će ovo biti jedan od sigurnosnih izazova u godinama koje dolaze“, predviđaju vlasti.

Kao što je Cointelegraph izvestio, ukupan broj malvera vezanih za otimanje kriptovaluta je porastao za skoro 500% u 2018. Prema računici u junu, oko 5% ukupnog broja monero novčića je izrudaren koristeći nedozvoljene tehnike.


 

Pripremio: Stevan Kostić