Platforma za  kripto trgovinu u Brazilu  Atlas Quantum nedavno je pretrpela hakerski napad koji je doveo do otkrivanja ličnih podataka klijenata, objavljeno je u nedjelju, 26. avgusta, na zvaničnoj Fejsbuk stranica kompanije.

Atlas Quantum je otkrio hakerski napad u subotu, 25. avgusta, i već je započeo istragu. Kompanija je informisala korisnike da bezbednosni incident nije uticao na sredstva sa računa korisnika, ali su priznali da je puno ličnih podataka otkriveno.

Čim je Atlas Quantum pronašao “curenje”, preduzeli su mere za zaštitu baze podataka od daljeg napada. Neke funkcije platforme su privremeno zaustavljene nakon incidenta, ali kompanija je uverila korisnike da su lozinke i ključevi za šifrovanje ostali bezbedni.

Sajt “Have I Been Pwned” je objavio 26. avgusta da je curenje pogodilo više od 261.000 korisnika. Otkriveni podaci sadržali su imena, telefonske brojeve, adrese e-pošte i bilans stanja. Navedeno je da je 24 posto podataka već u bazi ‘I Have Been Pwned’.

Atlas Quantum je investiciona i trgovinska platforma iz Brazilu koja navodno upravlja imovinom od preko 27 miliona dolara.

U julu 2018. godine navodno je platforma za decentralizovanu razmenu Bancor napadnuta od strane hakera koji su ukrali više od 12 miliona dolara sa različitih računa. Kako je Cointelegraph izvestio nakon incidenta, kompanija je kasnije stvorila inicijativu "Cripto Defenders" za kolektivnu borbu protiv sličnih slučajeva.

 

Pripremila: Majda Petrović