Brazilski fudbalski klub Atletiko Mineiro pokrenuo je token nemanjen navijačima pod nazivom "GaloCoin", saopštio je Cointelegraph Brazil u petak, 14. decembra.

GaloCoin je dobio ime po maskoti Atletika, petlu ("galo" na portugalskom). Zasnovan je na Footcoin platformi koja omogućava lansiranje tokena na itirijumovom blokčeinu. GaloCoin je vezan za nacionalni devizni kurs i jednak je jednom brazilskom realu.

Atletikov token će omogućiti navijačima da kupe karte za utakmice, dresove, kao i da učestvuju u programima za popuste. Da bi se koristio kripto token kluba, mora se kupiti najmanje 50 GaloCoin-a (što je približno vrednosti od 13 dolara).

Popularnost ’utility’ tokena se među fudbalskim klubovima stalno povećava. U septembru, jedan od najuspešnijih francuskih klubova Pariz Sen Žermen (PSG) je sarađivao sa blokčein platformom Socios.com kako bi pokrenuo sopstvenu ponudu tokena za navijače (FTO).

Jedan od najpoznatijih italijanskih klubova, Juventus je pratio primer PSG-a i najavio "zvanični Juventusov fan token", takođe u partnerstvu sa Socios.com početkom 2019. god.

Osim toga, sedam klubova iz Premijer lige u Velikoj Britaniji - Totenhem hotsper, Brajton i Houv Albion, Kristal palas, Kardif Siti, Lester Siti, Njukasl junajted i Sauthempton – su u saradnji sa lokalnom platformom za trgovinu kriptovalutama eToro kako bi integrisali blokčein i kriptovalute na fudbalske stadione.

Kao što je Cointelegraph objavio u avgustu, Unija evropskog fudbalskog saveza (UEFA) je implementirala blokčein sistem za kupovinu ulaznica. Savez je već sproveo uspešno testiranje  tokom finalnog takmičenja u UEFA ligi Evrope 2018. godine u Lionu u maju, gde je 50% karata prodato korišćenjem aplikacije zasnovane na blokčeinu.

 

Pripremila: Majda Petrović