Fernando Hadad, predsednički kandidat ispred brazilske Radničke partije, objavio ja plan svoje vlade koristeći blokčein, prema objavi na svom veb-sajtu 14. oktobra.

Prema objavljenom saopštenju, Hadad je odlučio da koristi blokčein tehnologiju za širenje informacija o njegovoj predsedničkoj kampanji nakon dugoročne borbe s lažnim izveštajima. S obzirom na to da informacije koje se čuvaju na blokčeinu ne mogu da se menjaju ili kompromituju, odlučio je da sačuva podatke na decentralizovanoj platformi.

U saopštenju se takođe navodi da je Hadad koristio "besplatan softver" u Sao Paolu gde je služio kao gradonačelnik od 2013. do 2017. Softverska rešenja pratila su razne gradske projekte, uključujući opštinski master plan "uz podršku korisnika putem interneta".

Hadad nije jedini kandidat za predsednika koji je primenio ovu tehnologiju. Prema izveštaju kripto medija Criptomoedas Facil, drugi političari koji su učestvovali na opštim izborima; Žoa Amoedo i Marina Silva, takođe su pominjali blokčein tokom svojih kampanja.

Silva je predložila da stvori "digitalnu vladu", koja će uskladištiti sve javne podatke na decentralizovanoj platformi, dok je Marina koristila tehnologiju decentralizovanog registra (DLT) za registraciju donacija za njenu kampanju.

U prvom krugu izbora 2018. godine, Hadad i njegov potpredsednički kandidat Manuela d'Avila osvojili su skoro 30% ukupnog broja glasova, ali su na kraju izgubili od kandidata krajnje desnice Žaira Bolsonara.

Bolsonaro, koji je ranije izrazio pozitivno mišljenje za brazilski bivši vojni režim, prevazišao je očekivanja na anketama, a vodio je desničarsku populističku opciju koja je obećala povratak "tradicionalnim" brazilskim vrednostima.

Iako je pobedio na opštim izborima sa skoro 47% ukupnog broja glasova, Bolsonaru je falilo malo do 50% kako bi izbegao drugi krug protiv Hadada 28. oktobra.

Kao što je Cointelegraph objavio u januaru, brazilska vlada razmišlja o premeštanju popularnih peticija - instrumenta koji omogućava građanima da glasaju o različitim društvenim pitanjima – na itirijumov blokčein. Zvaničnici su želeli da naprave mobilnu aplikaciju koja bi omogućila ljudima da podnesu svoje glasove putem decentralizovane platforme.

 

Pripremio: Nikola Tasić