Brazilska državna banka navodno finansira dokumentarni film preko sopstvenog stejblkoina na bazi itera, izveštava Cointelegraph Brazil 3. juna.

Brazilska Nacionalna banka za ekonomski i socijalni razvoj (BNDES) finansiraće produkciju dokumentarnog filma u saradnji sa lokalnom producentskom kućom Elo Company, čiji je film „Dečak i svet“ od Alea Abreua nominovan za Oskara 2016. godine.

Prema izveštaju, finansiranje projekta će se vršiti preko sopstvene kriptovalute nacionalne banke, BNDES tokenom, stejblkoina podržanim brazilskoim realom (BRL) koji je u razvoju od 2018.

BNDES tokeni, zasnovani ERC-20 token standardu, direktno će biti podržani od strane federalne banke, koja namerava da iskoristi token kako bi uvela veću transparentnost u upravljanju sredstvima unutar finansijske institucije, navodi se u izveštaju.

Brazilski regulatori, uključujući i centralnu banku zemlje, navodno su upoznati sa BNDES stejblkoin projektom i raspravljaju o pravnim pitanjima koja su u vezi sa tim.

Ranije u januaru, novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro kritikovao je još jednu lokalnu kripto inicijativu koja nudi razvoj kriptovalute za tamošnje domoroce. Tada se očekivalo da će BNDES token biti lansiran 2019. godine, jer predsednik nije posebno komentarisao projekat.

Nedavno, BNDES je navodno odabrao pet startapa fokusiranih na blokčein kako bi sproveo svoj šestomesečni akcelerator program, BNDES Garage.

Dana 31. maja, predsednik Donjeg doma parlamenta Brazila naložio je uspostavljanje komisije za raspravu o kripto regulativi u zemlji.