Časopis Breaker (Breakermag), američka onlajn kripto publikacija, navodno se gasi, prema izveštaju The Block-a od 29. aprila.

Pokrenuta u julu 2018. godine, publikacija će navodno prestati sa radom zbog neizvodljivosti biznis plana, navodi se u saopštenju, navodeći anonimne izvore koji su upoznati sa tim pitanjem.

Kreirana od strane novinara i poslovnog tehničkog autora Ben Schillera, Breakermag je urednički nezavisna stranica u vlasništvu blokčein kopanije SingularDTV, koja je ranije ove godine promenila naziv u u Breaker.

Breaker Magazine je poznat po svom specifičnom obliku detaljnih priča o glavnim industrijskim pitanjima vezanim za blokčein, kriptovalute i njihove aplikacije, sa uređivačkim pozicioniranjem kao "uzdizanjem čitave industrija, izazivanjem radikalno demokratskih ideja i stvaranjem nove elite".

Prema izveštaju, jedan od razloga za navodno zatvaranje Breakermaga je visoka potrošnja sa stanovišta matične kompanije Breaker, navode izvori.

U oktobru 2018. godine, Breakermag je objavio istragu u kojoj je otkriveno da glavni kripto-servisi kao što su NewsBTC i Bitcoinist uzimaju novac od kompanija u zamenu za pokrivanje priča o njima.

U martu je blokčein novinarsko društvo Civil zvanično najavila početak rada. Platforma je dizajnirana da podrži nezavisno novinarstvo i ima za cilj da razvije onlajn alternativni model za novinarstvo.

 

Pripremio: Nikola Mosurović