Vodeća južnokorejska berza kriptovaluta - koju vodi podružnica korejskog tehnološkog giganta Kakao - obavestila je korisnike o krađi 342.000 itera (ETH) iz svog hot wallet novčanika.

Incident je potvrđen u službenoj izjavi koju je 27. novembra napisao Li Seok-vu, izvršni direktor Upbitovog operatera, Dunamu.

Upbit će koristiti korporativna sredstva za zaštitu korisničkih sredstava

U svojoj izjavi, Li Seok-vu je otkrio da je:

„27. novembra 2019. godine u 13:06h, 342.000 ETH (približno 58 milijardi vona) je prebačeno iz Hot Wallet Upbeat Ethereum-a u nepoznati novčanik. Nepoznata adresa novčanika je 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029."

Izvinjavajući se korisnicima zbog bilo kakvih „neprijatnosti“, generalni direktor istakao je mere koje je berza preduzela nakon što je otkriven incident, prestajući da ga naziva „hakom“.

Berza se obavezala da će zaštititi imovinu korisnika, rekavši da će 342.000 ETH (otprilike 50 miliona američkih dolara) biti pokriveno korporativnim imovinama. Već je prebacila svu kripto imovinu iz hot wallet novčanika u cold storage novčanike.

Trajaće najmanje dve nedelje da bi se nastavilo deponovanje i povlačenje, a Li Seok-vu obećava da će obavestiti korisnike čim se ponovo omoguće.

Generalni direktor je dalje ukazao da svi drugi nedavni transferi velikih razmera nisu nenormalni, već su povezani sa sredstvima koja se kreću u okviru berze između hot wallet novčanika i cold storage novčanika.

Aktivne pretnje

U martu ove godine, Upbit i lokalna firma za kibernetičku sigurnost East Security tvrdili su da su fišing prevare koje su targetirale njihove korisnike izvršili hakeri iz Severne Koreje.

U januaru 2018. godine četiri najveće kripto-berze Južne Koreje - Bithumb, Upbit, Coinone i Korbit - stvorile su hotlajn za vodeće berze kako bi osigurale da sumnjive transakcije mogu biti otkrivene i zamrznute odmah nakon objavljivanja.

Bithumb je dosad pretrpeo tri velika kršenja sigurnosti, poslednje u martu ove godine.