Star Hu, osnivač druge najveće svetske kripto berze OKEx kao i osnivač berzanskih servisnih usluga OkCoin-a navodno je zadržan u pilicijskoj stanici u Kini zbog sumnji da je učestvovao u kripto prevari - navodi lokalni medijski servis Sina News (11. septembar).

Prema izveštaju medijskog servisa, Hu se trenutno nalazi u policijskoj stanici u Šangaju i biće pušten na slobodu u roku od 24 časa ukoliko se ne pronađe dovoljno dokaza o njegovom učešću u navodnoj kripto prevari.

Drugi medijski servis, ZeroHedge navodi da su investitori u WFEE koin - kompanija u kojoj je Hu akcionar - uputili žalbu policiji o navodnim prevrtljivim i prevarantskim postupcima kompanije, što je dovelo do toga da policija privede Hua na ispitivanje.

Kako ZeroHedge navodi, WFEE je emitovao tokene i prodao ih preko svog sajta. Kao WFEE akcionar, Hu može biti odgovoran za bilo koju vrstu prevare koja je povezana sa kompanijom.

Međutim, istraga je naizgled pokazala da Huova kompanija u Šangaju nije povezana sa izdavanjem WFEE koina - napominje ZeroHedge dodajući da se to čini "prilično razumnim" odnosno da se investitori verovatno ne bi varali preko filijale u Pekingu.

Vest o privođenju Hua dolazi nedugo nakon značajno povećanog obima poslovanja OKEx ovog leta. Kako je Cointelegraph izvestio ovog avgusta, OKEx je objavio svoj novi postignut rekord u julu 2018. godine, sa obimom trgovanja od 5,7 milijardi dolara što je značajno više od junskih 2,9 milijarde.

Nakon što su se pojavile vesti o Huovom navodnom privođenju, CoinMarketCap podaci pokazuju da je OKEx zabeležio 3% pada obima trgovanja u roku od 24 časa, a tog dana je zabeležen promet od 714 miliona dolara.


 

Pripremio: Bojan Zečević