Američki tehnološki gigant Google će u oktobru ažurirati svoju politiku oglašavanja, tako što će ponovo dozvoliti nekim kripto firmama da se oglašavaju na njegovoj platformi. Kompanija je to zvanično objavila 25. septembra.

Prema zvaničnom saopštenju, počev od oktobra, Google će dozvoliti registrovanim kripto berzama da se oglašavaju na svojoj Google Adwords platformi, a ciljaju na američku i japansku publiku. Navodi se u saopštenju:

"Oglašivači će morati da budu sertifikovani sa Google-om za određenu zemlju u kojoj će njihovi oglasi biti prikazani. Oglašivači će moći da se prijave za sertifikaciju kada politika stupi na snagu u oktobru."

Ova odluka prati objavu iz marta da će svim kripto preduzećima biti zabranjeno da kupuju oglase na Google Adwords-u, koju su insajderi iz industrije opisali kao "nepoštenu" i "zabrinjavajuću".

Kako bi opravdao zabranu oglašavanja kriptovaluta, Google je rekao je to uradio kako bi zaštitio svoje korisnike od prevarantskih ponuda, uključujući i "ICO projekte, kripto berze, kripto novčanike i savete o trgovini kriptovalutama".

Drugi tehnološki giganti, kao što su Facebook i Twitter, dali su slične izjave u talasu zabrane kripto oglašavanja ranije ove godine.

Od tada, Facebook je povukao svoju zabranu za prethodno odobrene kripto firme, dok još uvek održava zabranu reklamiranja ICO projekata - potez sličan onom koji je Google danas napravio.

Još u junu, tokom ekskluzivnog intervjua sa Cointelegraph-om, Džimi Vejls je komentarisao pokušaje regulisanja blokčeina i kriptovaluta, rekavši: "Ne možete zabraniti matematiku. Ne možete zabraniti blokčein."

U julu je suosnivač Google-a Sergej Brin na blokčein samitu u Maroku izjavio da rudari itirijum (ETH).

 

Pripremio: Nikola Tasić