Moblina aplikacija za plaćanje Circle kupuje kripto menjačnicu Poloniex za 400 miliona dolara

Viševalutna aplikacija za slanje novca Circle je objavila 26. februara da je kupila veliku američku kripto menjačnicu Poloniex za 400 miliona dolara, navodi se u izveštaju Fortune-a.

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je potvrdio ranije glasine da će ova akvizicija uskoro biti izvršena.

Circle, kojeg finansira Goldman Sachs, se sastoji od tri dela: Circle Pay - za fiat transfere, Circle Trade kao likvidni provajder kriptovaluta i predstojeća opcija Circle Invest, aplikacija koja će omogućiti malim kupcima da ulažu u kripto tržišta.

Menjačnica Poloniex u ponudi ima 68 različitih novčića za trgovanje i trentno je 14. na listi najvećih kripto menjačnica sudeći po dnevnom obimu trgovanja zabeleženom na CoinMarketCap-u (ukupna tržišna kapitalizacija), trgujući sa oko 140 miliona dolara na dan u vreme pisanja ovog članka.

U saopštenju na blogu Circle-a, suosnivači Circle-a Šon Nevil i Džeremi Alair su naveli da je prvi korak za Circle unapređenje podrške korisnicima i rešavanje tehničke strane potrebne za podršku Poloniex-ovoj platformi. Drugo:

"Takođe se radujemo povećanju tržišne vrednosti Poloniex-a kroz proširenje i lokalizaciju tržišta, povaćanje liste sa tokenima gde je to moguće i odgovarajuće i istraživanje povezanosti sa fiat valutama (USD, EUR, GBP) koje Circle već podržava kroz opcije Pay, Trade i Invest."

U budućnosti, Nevil i Alair navode da planiraju da razviju platformu Poloniex u nešto više od same kripto menjačnice, navodeći zamisao:

"Robusno višestrano distribuirano tržište koje može podržati tokene koji predstavljaju sve tipove vrednosti, fizička dobra, prikupljanje sredstava i kapitala, nekretnine, kreativne proizvode kao što su umetnička dela, muzika i literatura, usluge iznajmljivanja i zakupa, kredite, fjučerse i još toga."

Poloniex-ovo saopštenje za javnost je pobudilo osećanja Circla, koji navode da se unapred raduju:

"Da prenesemo Circle-ova iskustva u cilju povećanja skalabilnosti i pouzdanosti naše platforme i operacija. Iskustvo korisnika je najvažnije. Ako težimo izgradnji tržišta tokena koje će promeniti temelje globalne razmene vrednosnih sredstava, ne možemo se zadovoljiti sa ništa manje nego perfektnom uslugom."


 

Pripremio: Bojan Zečević