Viševalutna aplikacija za slanje novca Circle je objavila 26. februara da je kupila veliku američku kripto menjačnicu Poloniex za 400 miliona dolara, navodi se u izveštaju Fortune-a.

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je potvrdio ranije glasine da će ova akvizicija uskoro biti izvršena.

Circle, kojeg finansira Goldman Sachs, se sastoji od tri dela: Circle Pay - za fiat transfere, Circle Trade kao likvidni provajder kriptovaluta i predstojeća opcija Circle Invest, aplikacija koja će omogućiti malim kupcima da ulažu u kripto tržišta.

Menjačnica Poloniex u ponudi ima 68 različitih novčića za trgovanje i trentno je 14. na listi najvećih kripto menjačnica sudeći po dnevnom obimu trgovanja zabeleženom na CoinMarketCap-u (ukupna tržišna kapitalizacija), trgujući sa oko 140 miliona dolara na dan u vreme pisanja ovog članka.

U saopštenju na blogu Circle-a, suosnivači Circle-a Šon Nevil i Džeremi Alair su naveli da je prvi korak za Circle unapređenje podrške korisnicima i rešavanje tehničke strane potrebne za podršku Poloniex-ovoj platformi. Drugo:

"Takođe se radujemo povećanju tržišne vrednosti Poloniex-a kroz proširenje i lokalizaciju tržišta, povaćanje liste sa tokenima gde je to moguće i odgovarajuće i istraživanje povezanosti sa fiat valutama (USD, EUR, GBP) koje Circle već podržava kroz opcije Pay, Trade i Invest."

U budućnosti, Nevil i Alair navode da planiraju da razviju platformu Poloniex u nešto više od same kripto menjačnice, navodeći zamisao:

"Robusno višestrano distribuirano tržište koje može podržati tokene koji predstavljaju sve tipove vrednosti, fizička dobra, prikupljanje sredstava i kapitala, nekretnine, kreativne proizvode kao što su umetnička dela, muzika i literatura, usluge iznajmljivanja i zakupa, kredite, fjučerse i još toga."

Poloniex-ovo saopštenje za javnost je pobudilo osećanja Circla, koji navode da se unapred raduju:

"Da prenesemo Circle-ova iskustva u cilju povećanja skalabilnosti i pouzdanosti naše platforme i operacija. Iskustvo korisnika je najvažnije. Ako težimo izgradnji tržišta tokena koje će promeniti temelje globalne razmene vrednosnih sredstava, ne možemo se zadovoljiti sa ništa manje nego perfektnom uslugom."


 

Pripremio: Bojan Zečević