Francuska kompanija za upravljanje sredstvima TOBAM, sa sredstvima od 9 milijardi dolara, zvanično je najavila osnivanje prvog bitkoin fonda. Cilj je da insitucionalni investitori imaju pristup kriptovalutama.

Kompanija je stvorila fond kao neregulisanu alternativnu investiciju kako bi obezbedila instrument koji bi omogućio više regulisanim investitorima na insitucionalnom nivou da steknu izloženost bitkoinu bez regulatornih briga. Prema navodima šefa razvojnog tima, Kristofa Rohrija:

"Direktno ulaganje u bitkoin može biti u operativnom smislu izazovno, od suočavanja sa izborom platforme, do održavanje odgovarajućih sigurnosnih mera, u pogledu nadzora i upravljanja promenama u protokolu."

Masivni institucionalni pokret

Situacija u protekla dva mesece je bila takva da se široko rasprostranjeno usvajanje bitkoina na institunacionalnom nivou nastavlja. Saopštenje Chicago Mercantile Exchange (CME) za pružanje bitkoin fjučuersa, kao i drugih firmi podstaklo je novu rekordnu cenu od 8.400 dolara. U vreme pisanja ovog teksta bitkoinom se trgovalo sa cenom od oko 8.300 dolara, nešto ispod rekordne cene.


 

Pripremio: Bojan Zečević