Istraživači Univerziteta u Novom Južnom Velsu otkrili su arhitektonsku strukturu koja rešava neka pitanja stabilnosti sa kojima se suočavaju naučnici koji rade na kvantnim računarima, navodi se u nedavnom izveštaju.

Nova arhitektura, koju je izveštaj uporedio sa značajem sletanja čoveka na Mesec, koristi trenutno dostupne procesore kako bi organizovao da se svaki "spin kubit" održava stabilanim i ima interakciju sa onima oko njega.

Izgradnjom mreže silicijumskih tranzistora radi kontrole okretanja i interakcije svakog qubit-a (kubici su blokvi od kojih je sastavljen kvantni računar), istrživači su uspeli da stabilizuju njihove međusobne interakcije, uklone prepreke kvantnog računarstva razvijenog do današnjeg dana. Autor Meno Veldorst, izjavljuje:

"Izborom elektroda iznad kubita možemo kontrolisati kubitov spin, koji čuva kvantni binarni kod od 0 ili 1. I biranjem elektroda između kubita, mogu se obaviti dve kubitne logičke interakcije ili kalkulacije između kubita."

Dok istraživanje pomera tehnologiju unapred, izveštaj ukazuje na činjenicu da još ima posla da se stvori komercijalno održiva tehnologija.

Kvantna sigurnost blokčeina

Prema istraživačima Karnegi Melona, kvantno računarstvo bi se teoretski moglo iskoristiti kako bi se probio mehanizam enkripcije blokčein tehnologije, što bi dovelo do ugrožavanja sigurnosti mreže.

Međutim, rizici povezani sa kvantnim računarima su donekle distancirani, što potencijalno daje istraživačima vreme za izgradnju kriptovanih "slojeva" koje će se nositi sa rizicima kvantnog računarstva.


 

Pripremio: Nikola Mosurović