Poverilac menjačnice Mt.Gox, nekada najveće, a sada ugašene bitkoin menjačnice, koja je navodno prodala bitkoin (BTC) i bitkoin keš (BCH) u vrednosti od oko 400 miliona dolara oko nove godine, izjavio je da ne veruje da je ova prodaja uticala na tržišne cene BTC-a ili BCH-a, saznajemo prema izveštaju objavljenom 17. marta.

Ovaj izveštaj predstavlja transkript ‘pitanja i odgovora’ (Q&A) sa 10. sastanka poverilaca Mt.Gox-a, koji je održan 7. marta 2018. godine, povodom prodaje bitkoina i bitkoin keša koju je izvršio Nobuaki Kobajaši, poverilac ugašene menjačnice.

Japanska kripto menjačnica Mt.Gox bila je najveća na svetu, dok je napad hakera u februaru 2014. nije doveo do gubitka od 850.000 bitkoina. Kobajašijeva trenutna prodaja BTC-a i BCH-a su deo pokušaja refundiranja izgubljenog novca korisnicima.

U ranijem izveštaju podnetom Okružnom sudu u Tokiju, objavljenom 7. marta, rečeno je da se prodaja BTC/BCH-a odigrala u periodu između sastanka poverilaca održanog septembra 2017. i onog koji je održan 7. marta. Međutim, današnji izveštaj razjašnjava da se prodaja desila između decembra 2017. i janura 2018. godine.

Izveštaj od 7. marta, koji je detaljno objasnio količinu BTC-a i BCH-a koju je Kobajaši prodao tokom ovog dvomesečnog perioda, naveo je mnoge da veruju da je ova velika prodaja uzrok pada cena na tržištu nakon nove godine.

Kobajaši je napomenuo da se konsultovao sa stručnjacima za kriptovalute i “prodao BTC i BCH, na način koji nema uticaj na tržišnu cenu i omogućava sigurnost transakcija u najvećoj meri, umesto standarnom prodajom putem menjačnica kriptovaluta”.

Kobajaši je dodao pojašnjenje o transferima bitkoina i bitkoin keša na različite adrese, podvlačeći da nije nužno i prodavao BTC/BCH prilkom ovih transfera:

“Molim vas da se uzdržimo od analize korelacije između naše prodaje BTC/BCH-a i njihovih cena na tržištu, zasnovanih na pretpostavci da je prodaja izvršena u vreme kada su BTC i BCH (BCC) bili prebačeni sa BTC i BCH adresa kojim ja upravljam, jer takva pretpostavka nije tačna.”

Moguće je da je današnji izveštaj objavljen kako bi Kobajaši mogao da pobije optužbe o svojoj odgovornosti u obaranju cena, pošto su mnogi članovi krpto zajednice analizirali vreme u kom su transferi izvršeni, u pokušaju da ih dovedu u vezu sa padom cena na tržištu tokom istog perioda. Međutim, Cointelegraph je pronašao da je poređenje transfera i cena pokazalo da je postojala negativna korelacija kratkoročno, na dnevnoj bazi.

Kobajaši je objavio da je prodao ove dve vrste novčića na osnovu onog što smatra da je fer tržišna cena i da je odabrao vreme prodaje “sledeći konsultacije sa sudom”. Kobajaši je naglasio da je prodao BTC i BCH odvojeno i dodao da još uvek nema odluke o budućoj prodaji preostalih BTC i BCH novčića.

Nedavna objava na Reddit-u, koja rezimira Kobajašijevu poziciju iz današnjih izveštaja, izazvala je sukob mišljenja. Reddit korisnik, riveriafrank, komentarisao je na postu da “samo zato što tvoje transakcije obavljaš u “dark pool”-u, ne znači da ne utičeš na cenu”. Drugi Reddit korisnik, samonx, autor objave, dodao je alternativno objašnjenje za pad cena na tržištu u proteklih nekoliko meseci, koje ne uključuje Kobajašija:

“Vlasnici velikih količina novčića prodali su ih po visokoj ceni, izazivajući tako pad cena na osnovu straha, nesigurnosti i sumnje u vezi sa tim da će “kit iz Tokija” da izbaci još 160.000 bitkoina, jer ih je nemarno prodavao koristeći tržišne naloge. Ispostavilo se da je sve potpuno s***e, kao što sam i mislio. Neko drugi je izbacivao i manipulisao na ovaj način. Jednom kad pokrenete lavinu, posle ne postoji način da je iskontrolišete.”


 

Pripremila: Kristina Ristin