Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) saopštila je da Telegram i predstojeći GRM token čine neregistrovanu ponudu digitalnih tokena.

U saopštenju za medije 11. oktobra, SEC je pokrenuo hitnu akciju za zabranjivanje naloga  Telegrama i Telegram Open Network-a (TON) u žalbi koja je podneta Federalnom okružnom sudu na Menhetnu.

Navodi

U žalbi se navodi da Telegram i TON nisu registrovali prodaju GRM tokena, što SEC smatra hartijama od vrednosti. Kako Zakon o hartijama od vrednosti iz 1933. godine nalaže da se sve hartije od vrednosti registruju kod SEC-a, agencija smatra da je prodaja GRM tokena „nezakonita“.

Prema Stefani Avakian, ko-direktorki Sektora za sprovođenje SEC-a:

"Naša hitna akcija danas je namenjena sprečavanju Telegrama da poplavi američko tržište digitalnim tokenima za koje smatramo da su bespravno prodati."

Pozadina

U februaru 2018. Telegram je podneo „Obrazac D“. Obrazac D koristi se kada kompanija prodaje hartiju bez registracije kod SEC-a, koristeći jedno od dva izuzeća. Prvo izuzeće, 506 (b), sprečava kompaniju da generalno reklamira hartije od vrednosti. Zahteva da se hartija od vrednosti prodaje samo ovlašćenim investitorima i do 35 neakreditovanih investitora koje SEC smatra „sofisticiranim“:

Svaki kupac koji nije akreditovani investitor ni sam ni sa predstavnikom kupca ima takvo znanje i iskustvo u finansijskim i poslovnim stvarima da je u stanju da proceni prednosti i rizike potencijalnog ulaganja

Drugo izuzeće, 506 (c), je jasnije: hartija od vrednosti ispunjava uslove za izuzeće samo ako se prodaje isključivo akreditovanim investitorima. Ali kompaniji je dozvoljeno da reklamira i zatraži za ponudu hartija od vrednosti. Podnošenje prijave na obrazac D Telegrama bilo je izuzeće 506 (c).

Telegram’s Form D filing, showing the Rule 506(c) exemption

Podnošenje Obrasca D Telegrama, koje pokazuje izuzeće pravila 506 (c)

Problem

GRM tokeni Telegrama u početku bi se prodavali samo akreditovanim investitorima u inicijalnoj ponudi tokena. Međutim, s obzirom da bi ti vlasnici tokena mogli da preprodaju tokene, SEC je smatrao da je ovo kršenje pravila izuzeća pravila 506 (c) da samo akreditovani investitori mogu ulagati u hartije od vrednosti:

„Jednom kada Telegram isporuči gram tokene inicijalnim kupcima, oni će moći da preprodaju milijarde gram tokena na otvorenom tržištu investicijskoj javnosti. Telegram i/ili njegove podružnice će olakšati ovu prodaju na platformama za trgovinu digitalnom imovinom. Jednom kada se ove preprodaje pojave, Telegram će dovršiti svoju neregistrovanu ponudu sa milijardama gram tokena trgovanja na više platformi, raširenoj grupi investitora."

Iz tog razloga, SEC je podneo „preliminarnu zabranu“ kako bi sprečio inicijalne investitore da mogu da dobiju gram tokene. SEC je to uradio jer smatra da je ovo jedini način da se spreči da tokeni ne dođu do nekvalifikovanih investitora, umesto da čekaju da se izuzeće prekrši nakon prodaje tokena - u tom trenutku bi bilo gotovo nemoguće retroaktivno preuzeti hartije od vrednosti i stavite ih isključivo u ruke akreditovanih investitora.

"Jednom kada gram token dođe na javna tržišta, biće gotovo nemoguće poništiti Ponudu, s obzirom da će identiteti mnogih kupaca biti obavijeni tajnom...Shodno tome, potrebne su privremene zabrane da se spreči neposredna isporuka gram tokena inicijalnim kupcima (koji će verovatno odmah milione prodati na javnim tržištima)."

Ostale akcije SEC-a

11. oktobra, Cointelegraph je izvestio da je SEC, zajedno sa drugim američkim regulatornim agencijama, Komisijom za trgovinu robnim fjučersima i Mrežom za sprečavanje finansijskog kriminala, izdao upozorenje vlasnicima kriptovaluta zbog kršenja Zakona o tajnosti banke, posebno upotrebe kriptovaluta u pranju novca i finansiranju terorizma.

Pre dve nedelje Cointelegraph je izvestio sa saslušanja SEC-a pred Odborom za finansijske usluge Doma, posle čega je ostalo mnogo pitanja ko će preuzeti vodeću ulogu u određivanju statusa kriptovaluta, regulatorima ili zakonodavcima. Tada je komesar SEC-a Robert J. Džekson Jr. rekao za Cointelegraph:

„Da li će ovo biti više zakonodavni potez ili potez SEC-a? [...] Trenutno ne znam."

Ovaj članak je ažuriran u 9:24, u subotu 12. oktobra, sa osnovnim informacijama o podnesku Telegrama i više detalja o delovanju SEC-a.