Dodajući dugačkoj listi odlazaka prošle jeseni, telekom gigant Vodafone napustio je Asocijaciju Libra, potvrdio je portparol kompanije Vodafone Cointelegraph-u u e-poruci 21. januara 2020. godine.

Predstavnik je rekao:

„Vodafone grupa je odlučila da se povuče iz Asocijacije Libra. Od početka smo rekli da je Vodafonova želja da pruži istinski doprinos širenju finansijske inkluzije. Ostajemo potpuno posvećeni tom cilju i smatramo da možemo dati najveći doprinos usmeravanjem naših napora na M-Pesu. Nastavićemo da pratimo razvoj Asocijacije Libra i ne isključujemo mogućnost buduće saradnje.“

M-Pesa je afrička opcija plaćanja za mobilne uređaje koju je razvio Safaricom, kenijska jedinica sa kojom Vodafone sarađuje.

Libra ostaje netaknuta

Cointelegraph je 21. januara takođe primio izjavu Asocijacije Libra o odlasku telekoma. „Možemo potvrditi da Vodafone više nije član Asocijacije Libra“, kaže se u izjavi Dantea Dispartea, šef politike i komunikacija u Asocijaciji Libra.

„Iako se sastav članova Asocijacije može vremenom menjati, dizajn upravljanja i tehnologije Libre obezbeđuje da sistem plaćanja ostane elastičan“, dodao je Disparte. „Asocijacija nastavlja rad na postizanju sigurne, transparentne i potrošačke primene sistema plaćanja Libre.“

Vodafone se pridružuje ostalim koji su izašli

Skoro odmah nakon što je Facebook objavio pismo o namerama za svoju digitalnu imovinu Libra, na projekat se vršio pritisak regulatora, čime je na kraju zaustavljen napredak projekta.

U poslednjem delu 2019. godine, mnoge velike korporacije su odlučile da napuste Asocijacije Libra, glavni entitet koji stoji iza digitalne imovine.

U oktobru 2019. godine Cointelegraph je izvestio o nekoliko odlazaka iz asocijacije, uključujući Visa, Mastercard, eBay i PayPal.