Britanski Trezor planira da predstavi regulacije koje će obuhvatiti bitkoin i ostale digitalne valute do kraja 2018. godine. Agencija je sve više zabrinuta zbog mogućnosti da bi virtuelne valute mogle biti korišćene u ilegalne svrhe kao što je pranje novca i izbegavanje poreza, zahvaljujući njihovoj rastućoj popularnosti.

Prema planu, zakoni koji će obuhavatati tržište cele Evropske Unije (EU), trgovci kriptovaluta biće obavezni da otkriju svoj indentitet i prijave sumnjive aktivnosti koje se mogu otkriti u trgovini virtuelnim valutama.

Ovaj potez britanske vlade može izazvati konfuziju među igračima u sektoru, jer je većina menjačnica u zemlji već uskladila postojeće zakone vezane za know-your-customer (KML) i anti-money laundering (AML) protokol.

Stanje kriptovalutnog tržišta u Velikoj Britaniji

Predložena regulacija bi mogla biti implementirana od strane britanske vlade trenutno zbog velikog "buma" digitalnih valuta na domaćem tržištu. Kontinuirani rast cena na tržištu, naročito bitkoina, privlači veliki broj ljudi koji mogu biti privučeni da investiraju u tokene zbog njihovog naglog rasta cene.

Odsustvo propisa koji regulišu trgovinu i korišćenje digitalnih valuta mogu privući ljude koji će uložiti svoj novac na veoma rizičan način.

Prema rečima portparola Britanskog Trezora, nova regulacija kriptovaluta mogla bi se sprovesti do kraja 2018 godine. Ovaj okvirni datum je ipak podložan promeni, a specifični detalji predloženih propisa još uvek nisu tačno definisani.

Takođe se očekuje da će se sve više zakona pojavljivati vezanih za kripiptovalute u različitim zemljama Evropske Unije u bliskoj budućnosti. Ostaje da se vidi da li će ovi propisi imati većeg uticaja na pojedinačne korisnike.


 

Pripremio: Bojan Zečević