Američke vlasti planiraju da tuže rusku menjačnicu kriptovalutama BTC-e za iznos do 110 miliona dolara zbog nesprovođenja zakona o sprečavanju pranja novca (AML).

Vesti iz Uprave za pravosuđe (DoJ) su se pojavlile nakon dvodnevnog prekida rada zbog “neplaniranog održavanja” BTC-e koji je naveo da planira da nastavi sa radom.

Aleksandar Vinik, navodni vlasnik BTC-e-a, je uhapšen u Grčkoj 25. jula zbog optužbi za pranje novca u vrednosti od 4 milijarde dolara i sumnja se da ima veze sa Mt.Gox skandalom iz 2013. godine.

“FinCEN je procenio kaznu na 110 milona dolara za građansku novčanu kaznu za BTC-e zbog namernog kršenja američkog zakona o sprečavanju pranja novca (AML)”, navodi se u saopštenju DoJ-a.

“Kazna za ulogu Aleksandra Vinika u ovom kršenju zakona je procenjena na 12 miliona dolara.”

Zatvaranje menjačnice?

Iako SAD nemaju zakonske nadležnosti nad BTC-e-om kao poslovnim preduzećem koje ne posluje na teritoriji SAD oni traže kazne za operacije koje pokrivaju teritoriju SAD-a.

“Sve ostalo što možete da pročitate o učešću u vezi sa ovim ili onim je priča koja opravdava zatvaranje menjačnice”, nalazi se u komentaru na Reddit-u.

“Gore navedeno je jedino što ima smisla. O tome se ovde zapravo radi.”

U međuvremenu, juče je poslat tvit u kome se korisnici informišu da će početi sa radom u roku “od 5-10 dana” nakon što se završe radovi na ispravkama.