Utorak, 2. april - bitkoin (BTC) je prešao preko 4.500 dolara po prvi put ove godine, dok su vodeće kriptovalute u solidnom rastu drugi put u toku dana.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Cena BTC-a je naročito porasla, nakon što je dobila više od 14% u roku od sat vremana. U vreme pisanja cena kruži oko 4.650 dolara, a novčić je dostigao i cenu od 4.849 dolara ranije danas, prema podacima sa CoinMarketCap-a, pre nego što je blago opao i došao do trenutnog nivoa.

U poređenju sa jučerašnjim grafikonima, kada je cena BTC-a bila oko 4.100 dolara, tržišna kapitalizacija najvećeg novčića je porasla za skoro 10 milijardi dolara, dostigavši 82 milijarde u vreme pisanja.

Bitcoin 24-hour price chart

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum (ETH), druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, takođe je u solidnom porastu, sa oko 6% na dan. Novčićem se trguje za 150 dolara, što je više u odnosu na jučerašnjih 140, a njegova tržišna kapitalizacija je preko 15,8 milijardi dolara u vreme pisanja.

Ethereum 24-hour price chart

Dnevni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP), trenutno treća po veličini kriptovaluta, je takođe u porastu za 6% na dan i trguje se za oko 0,33 dolara u vreme pisanja. Tržišna kapitalizacija novčića je porasla za oko 900 miliona dolara za dan, dostigavši 13,8 milijardi dolara ranije danas.

Ripple 24-hour price chart

Dnevni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je drastično porasla za vreme današnjeg rasta tržišta. Dok je jučerašnja najviša tačka bila 146 milijardi dolara, današnji maksimum je bio 163 milijarde, a trenutna vrednost je 159,4 milijarde dolara.

24-hour total market capitalization chart

Dnevni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Što se tiče ostalih altkoina, svih 20 glavnih valuta, osim tezosa (XTZ), koji je na 19. mestu i u padu za 4,4%, trenutno su u zelenom, a mnogi beleže dvocifreni rast na dan. Lajtkoin (LTC), kardano (ADA), tron (TRX) i monero (XMR) danas su doživeli najznačajnije dobitke, a svi su porasli za više od 10%, dok su ostali altkoini porasli za 5 do 10 procenata.

Istovremeno, teter (USDT), stejblkoin povezan sa fiatom sa najvećim obimom trgovine, nedavno je dostigao najviši nivo po broju dnevnih transakcija, prema podacima sa Coin Metrics-a.

Pošto je cena BTC-a jutros skočila, industrija razmatra predviđanje kripto trgovca i investitora Džoša Ragera iz TokenBacon-a. U Ragerovom tvitu 31. marta, on je izjavio da bi sledeći BTC ciklus trebalo da dostigne 150.000 dolara do 2023. Neki su skeptični u pogledu optimistične prognoze, dok drugi podsećaju na još optimističnije izglede da bi BTC mogao da dostigne 200.000 dolara i više u budućnosti.

U drugim vestima o kripto industriji, velika američka kripto berza Coinbase nedavno se proširila na prekogranična plaćanja. Njegovi klijenti sada mogu prebaciti sredstva bilo kojem korisniku sa Coinbase nalogom širom sveta koristeći XRP i berzin stejblkoin USDCoin (USDC), bez provizije.

U međuvremenu, u nedavnom izveštaju objavljenom od strane SwissBanking-a tvrdi se da finteh sektor u Švajcarskoj, firme koje se bave tehnologijom distribuiranog registra i kompanije koje se bave kriptom, nastavlja da raste, dok tradicionalne finansijske institucije stagniraju.