Dok je govorio na 23. godišnjoj Sohnovoj investicionoj konferenciji, Džon Fefer, menadžer za hedž fond u Pfeffer Capital-u, rekao je da je bitkoin prvi kandidat koji bi mogao da zameni zlato i da je bolji od plemenitog metala "na svakom frontu", prenosi MarketWatch, 23. aprila.

Pojavivši se na CNBC Fast Money 24. aprila, Fefer je potvrdio svoju prognozu da će bitkoin porasti na "ne manje od 90.000 dolara, a potencijalno čak do 700.000 dolara". Fefer je rekao da bi BTC i kripto imovinu uopšte trebalo posmatrati  kao kapitalnu investiciju: "mogli bi da dođu na nulu, ali bi mogli da vrede mnogo više."

Objasnio je da bi se njegova tzv. "niska" procena od 90.000 dolara zadržala ako bi bitkoin “postao jednak privatnim rezervama zlata, oko 1,5 triliona dolara ukupne vrednosti u poređenju sa otprilike 150 milijardi dolara."

Rekao je da bi se mogle postići veće cene, od nekoliko stotina hiljada, ako BTC postane glavna rezervna valuta, što je ocenio kao manje verovatno, ali ipak moguće. Dao je optimističnu cifru za drugi mogući scenario u svom govoru, navodeći da će vrednost mreže dostići 6,4 triliona dolara ako bitkoin preuzme 25% deviznih rezervi.

"Iskreno, zlato je prilično smešno. Mi smo digitalno društvo 21. veka i još uvek koristimo žuti metal kao sredstvo očuvanja vrednosti, u nekom trenutku ćemo izraditi bolju tehnologiju za to, a bitkoin je prvi kandidat, videćemo da li će to funkcionisati."

Naglasio je da nije predvideo da će se BTC koristiti za "plaćanje kafe" u razvijenim zemljama, ali da bi u nekim zemljama sa urušenim nacionalnim valutama BTC mogao postati važan za svakodnevnu upotrebu.

Fefer je procenio da bi vrednost od 90.000 dolara, “svega deset puta više od trenutne cene”, mogla biti dostignuta u narednih nekoliko godina zahvaljujući institucionalnim investicijama iz privatnog sektora. Njegova teza o preuzimanju deviznih rezervi, dodao je, očigledno je dugoročno gledište.

Feferova perspektiva podseća na gledište blizanaca Vinklvos 2016. godine da je bitkoin kao čuvar vrednosti "bolji od samog zlata".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić