Četvrtak, 2. avgust: bitkoinom (BTC) i itirijumom (ETH) se trguje na sličnom nivou kao dan ranije, dok ostalih top 20 novčića beleže znatne gubitke, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u proteklih 24 sata porastao za oko 0,3%i trguje se za 7.579 dolara u vreme pisanja. Glavna kriptovaluta nastavlja horizontalni trend, sa dnevnim minimumom od 7.451 dolara, prema indeksu cena bitkoina sa Cointelegraph-a. Kao što je Cointelegraph objavio u prethodnoj analizi tržišta, ako bitkoin probije otpor na 7.750 dolara, rast se može nastaviti do 8.400 dolara.

Bitcoin 24 hours price chart. Source: Cointelegraph Bitcoin Price Index

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je opao za 1,03% i trguje se za 411 dolara u vreme pisanja. Glavni altkoin je dostigao dnevni maksimum od 423 dolara pre nego što je zabeležio postepeni pad.

Analitičar kripto tržišta, Trading Room naglasio je na Tviteru da ako itirijum padne ispod 350 dolara, to bi prouzrokovalo pad kod drugih altkoina. Međutim, bitkoin bi navodno bio "pošteđen sakaćenja".

Ethereum 24 hours price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

Dnevni garfikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 267 milijardi dolara, zabeležila je blagi pad nakon što je dostigla 275 milijardi dolara.

Total market capitalization 24 hours chart. Source: Coinmarketcap

24-časovni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Bitkoin neprekidno nadjačava altkoine na tržištu, dostižući preko 48% tržišne kapitalizacije.

 Percentage of Total Market Cap (Dominance). Source: Coinmarketcap

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (Dominacija). Izvor: Coinmarketcap

VeChain (VEN) je pretrpeo najviše gubitaka tokom poslednja 24 sata među prvih 20 novčića nakon nedavnog pokretanja sopstvenog mrežnog i mobilnog novčanika. Novčić je izgubio skoro 11% i trguje se za 1,76 dolara u vreme pisanja, što je skoro 23% manje u odnosu na prošlu sedmicu.

Tezos (XTZ) je zabeležio nešto manje gubitke, sa padom od 6,65% i trguje se za 1,68 dolara.

Iako je bitkoin keš (BCH) danas zabeležio gubitke od oko 2,5%, broj transakcija BCH-a je po prvi put premašio količinu bitkoin transakcija. Juče je BCH proslavio svoj prvi rođendan, nakon hard-forka iz bitkoinovog blokčeina 1. avgusta prošle godine.

Bitcoin and Bitcoin Cash Transactions Historical Chart (Dominance). Source: Bitinfocharts

Grafikon transakcija bitkoina i bitkoin keša (Dominacija). Izvor: Bitinfocharts

Ranije danas, platna usluga Square je prijavila više od 70 miliona dolara prihoda od bitkoina u prvoj polovini 2018. godine. Prihodi kompanije od kriptovaluta su porasli za 37 miliona dolara u drugom kvartalu 2018. u poređenju sa 34 miliona dolara iz prvog kvartala. Trgovanje bitkoinom na njegovoj aplikaciji je pokrenuto u novembru 2017.

31. jula japanski finansijski konglomerat SBI Holdings objavio je da će kupiti 12% udela u Clear Markets-u, američkoj platformi za trgovinu elektronikom, u pokušaju da uvede platformu za trgovanje kripto derivatima.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić