Nakon tajnog hapšenja podzemne kriminalne organizacije, Bugarska je zaplenila dovoljno bitkoina da smanji petinu svog nacionalnog duga.

Prema ZeroHedge-u, Bugarska agencija za borbu protiv kriminala i Centar za sprovođenje zakona jugoistočne Evrope (SELC) uhapsio je 23 bugarskih kriminalaca i zaplenila ukupno 213.519 bitkoina -  što je procenjeno na 3,5 milijardi dolara.

Sindikat je hakovao bugarske carinske kompjutere, čime je omogućio uvoz robe bez plaćanja carine. Uz pomoć nekoliko korumpiranih zvaničnika grupa je instalirala viruse na carinskim računarima kako bi omogućila daljinski pristup.

SELC je rekao da je grupa imala pet bugarskih carinskih službenika, dok su drugi imali veze sa bivšim jugoslovenskim državama.

"Organizovana kriminalna grupa se sastojala od bugarskih državljana sa vezama u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji i Srbiji", rekao je SELC.

Najintrigantniji deo ove priče je neverovatna vrednost bitkoina i ono što bugarska vlada planira s tim. SELC je potvrdio da je bitkoin, kada su zaplenili novčanike, vredeo 2.354 dolara. Sada je uveliko prešao vrednost od 19.000 dolara.

"Takođe, u bitkoin novčancima glavnih osumnjičenih bilo je ukupno 213.519 bitkoina. Referenca, vrednosti jednog bitkoina je preko 2.354 dolara. Prestupnici biraju da investiraju u bitkoin odnosno da tako čuvaju novac jer je teško ispratiti ove transakcije i ući im u trag."

Prema evidenciji o nacionalnom dugu, Bugarska je zadužena 16 milijardi dolara, tako da bi mogli da se izvuku iz tog duga ako iskoriste novo stečeno blago u bitkoinu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović