Bugarske žandarmerijske snage i specijalizovani tužioci uhapsili su tri hakera koji su navodno bili uključeni u krađu 5 miliona dolara u kripto, Sofijske novine 24 Chasa izveštavaju u ponedjeljak, 26. novembra.

Bugarska policija je navodno preuzela kriptovalute u vrednosti od oko 3 miliona dolara, kao i opremu koju navodno koriste lopovi, uključujući kompjutere, flash diskove i hardverski portfolio za čuvanje kripto podataka.

Pored laptopova koji sadrže kripto račune, tužioci su zaplenili i automobil koji je navodno kupljen ukradenim sredstvima i vredan oko 60.000 u bugarskom levu (BGN) (oko 35.000 dolara). Prema tužiteljima, osumnjičeni su sproveli nove metode hakovanja i izvodili napredne računarske veštine u prevari. Kriminalci su takođe koristili specijalizovani softver za hakovanje.

Tužioci su navodno pokrenuli istragu pre pet meseci, ubrzo nakon što su upoznati sa prvim slučajevima navodne prevare. Osumnjičeni su trenutno zatvoreni po nalogu lokalnog specijalizovanog suda.

Prošle nedelje su vlasti u SAD-u u Kaliforniji uhapsile 21-godišnjeg čoveka iz Njujorka zbog navodne krađe od 1 milion dolara u kriptu u "SIM-zamena" šemi. Metoda hakovanja podrazumeva krađu broja mobilnog telefona radi hakovanja naloga onlajn finansijskih i društvenih medija.

Prethodno, grupa za sprovođenje zakona “REACT Task Force” iz Kalifornije je objavila da je "zamena SIM-a" postala jedan od njihovih "najviših prioriteta" u pokušaju da se bori protiv prevare kripto industriji.

 

Pripremila: Majda Petrović