Bugarska Nacionalna agencija za prihode (NRA) najavila je pokretanje inspekcija kompanija koje prodaju kriptovalute, prenosi medij na engleskom jeziku iz Sofije 14. januara.

Cilj istrage je da se osigura poštovanje propisa o porezima i socijalnoj sigurnosti, jer je agencija navodno zabrinuta zbog korišćenja kripto sredstava za prikrivanje prihoda i utaju poreza.

Bugarska RSA je navodno sprovela istraživanje kompanija koje poseduju onlajn platforme za prodaju i kupovinu kriptovaluta – kao što su kripto berze – i već pokrenule kontrolne akcije (koje verovatno podrazumevaju provere) za devet kompanija.

Nakon završetka provera, poreski organ će navodno koristiti informacije dobijene od platforme kako bi utvrdili da li su korisnici prijavili svoje prihode od korišćenja kripto berzi.

U Bugarskoj se prihod od prodaje virtuelnih valuta iskazuje u godišnjim poreskim prijavama, tretira se kao dobit od prodaje finansijskog sredstva i oporezuje se sa 10%. Preduzeća koja profitiraju od prodaje kripto imovine podležu oporezivanju po Zakonu o porezu na dobit pravnih lica.

Kako je saopštio Cointelegraph, poreska uprava Danske je ovlašćena od strane Poreskog saveta zemlje da dobije informacije o svim trgovinama kriptovalutama na tri domaće kripto berze.

U julu 2017. godine, Cointelegraph je saopštio da je poreska agencija SAD-a povukla svoj zahtev da kripto berza Coinbase preda informacije o svakom od svojih korisnika u SAD-u. Umesto toga, sudskim nalogom iz novembra 2017. godine utvrđeno je da su potrebne samo informacije korisnika koji vrše velike transakcije, čime je ukupan broj korisnika koje je Coinbase prijavio oko 13.000.

 

Pripremila: Majda Petrović