Goldman Sachs Group Inc. zaustavlja planove za otvaranje berze za kriptovalute objavio je Business Insider 5. septembra, navodeći izvore koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Planove banke da kreiraju jedinicu koja se fokusira na kripto do kraja juna 2018. godine izvorno je preneo Bloomberg, a izvori tvrde da Goldman Sachs želi da postane "prva velika kompanija Vol Strita koja bi stvorila tržište u kriptovalutama".

Sada, Business Insider izveštava citirajući neimenovane izvore da je banka smanjila prioritet ovog projekta, jer regulatorno okruženje u kripto industriji ostaje nejasno. Može se preduzeti mnogo koraka pre nego što bi regulisana banka mogla da trguje digitalnim sredstvima, većina njih izvan kontrole Goldman Sachsa, navodi se u izveštajima.

"U ovom trenutku mi nismo doneli zaključak o obimu naše ponude digitalnih proizvoda", rekao je portparol Goldman Sachs Michael DuValli za Reuters.

Međutim, banka neće u potpunosti odbaciti kripto trgovanje. Kao što su tvrdili izvori Business Insider-a, Goldman Sachs će se fokusirati na kastodi proizvod za kripto, što će omogućiti da drži kriptovalute u ime velikih klijenata i prati njihovu cenu.

U maju je izvršni direktor kompanije Goldman Sachs Rana Yared izjavio da je banka "zaključila da bitkoin nije prevara" jer je kompanija zvanično otkrila svoje planove za kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Ipak, visoki zvaničnici kompanije ostali su skeptični u pogledu digitalne imovine. Direktor Goldman Sachsa Lloid Blankfein je jednom rekao da bitkoinova trgovina nije za njega, već je objasnio da je on otvoren za razmišljanje o tome, ako kriptovaluta postane "etabliranija".

 

Pripremio: Nikola Tasić