Menadžer za razvoj i inovacije u Barclays-u, koja se bavi finansijskim uslugama, izneo je ideju da blokčein treba da se razvija uz svest o poštovanju propisa, prema objavi The Next Web (TNW) od 14. decembra.

Govoreći na Hard Fork Decentralized događaju, Barclays-ov Džulian Vilson je naveo da kada se razvija blokčein, programeri moraju da "rekonfigurišu naš pristup i način razmišljanja." Vilson je tvrdio da blokčein nije potreban za sve poslovne modele i da tehnologiju ne treba koristiti, kao što je TNW parafrazirao njegove reči, "kao nadogradnju trenutnih poslovnih modela."

TNW takođe izveštava da je Vilson predstavio integrisani koncept regulative i razvoja, tvrdeći "da bi blokčein bio legalno usklađen, trebalo bi da bude građen uzimajući u obzir zakon, a ne obrnuto".

Govoreći o korišćenju blokčeina na Barclays-u, on je primetio da bi za banku sa preko 300 godina rada, promena njenog poslovnog modela ne bi bila jednostavna i ovakvo rešenje bi moralo da bude "unapred isplanirano".

Kao što je Cointelegraph objavio u avgustu, Barclays je sponzorisao blokčein hakaton da bi istražio potencijal tehnologije u obradi ugovora o derivatima.

Iako je ovog leta Barclays odbio planove za otvaranje tržišta kriptovaluta, bankarski gigant je nedavno pokazao interesovanje za kripto i blokčein tehnologiju i u julu podneo zahtev za patente za dve digitalne valute na blokčeinu kod Kancelarijom za patente i žigove Sjedinjenih Država.

 

Pripremio: Nikola Mosurović