Suosnivač Itirijuma, Vitalik Buterin, je nedavno objavio alternativni predlog za rani prelazak na Ethereum 2.0.

U postu od 23. decembra na ETH Research forumu, Buterin je postavio "ubrzani raspored" za prelazak sa Ethereum 1.0 u Ethereum 2.0 kroz novi tip ETH validatora koji se naziva "eth1-friendly validators".

Prema Vitaliku, ovaj novi alternativni predlog zahteva manje „premeštaja“ u mreži. Napisao je:

„Tačnije, za to su potrebni klijenti bez državljanstva, ali NE rudari bez državljanstva i tako je potrebno mnogo manje premeštanja da bi se to postiglo.“

U isto vreme, predloženi alternativni prelaz i dalje bi se izvršio korišćenjem postupka sličnog prethodno opisanom prelasku na Ethereum 2.0, primetio je Vitalik.

Ethereum 2.0 je zakazan za 3. januar 2020.

Ethereum 2.0 je glavna mrežna nadogradnja na Itirijum blokčeinu koja je dizajnirana tako da svoj trenutni algoritam konsenzusa Proof-of-Work prebaci na Proof-of-Stake. Čim se Itirijum blokčein transformiše u PoS konsenzus, funkcija validacije bloka će se preneti sa rudara na posebne mrežne validatore.

Kao što je ranije saopšteno, prva “nulta faza" prelaska Itirijuma u ​​Ethereum 2.0 očekuje se 3. januara 2020. godine.

Prema novom alternativnom predlogu Vitalika, očekuje se da valijatori koji podržavaju eth1 održavaju i stari nod Ethereum 1.0 i Ethereum 2.0 Beacon Chain. Buterin je predložio sledeće:

„Validatori koji žele da učestvuju u sistemu eth1 mogu se registrovati kao eth1-friendly validatori, a očekuje se da će održavati eth1 ful-nod pored svog Beacon noda. Ful nod eth1 preuzeo bi sve blokove na shard 0 i održavao potpuno ažurirano stanje eth1.“

Vitalik kaže da bi transakcijski troškovi na Itirijium blokčeinu mogli porasti za 5-10%

Kao rezultat predloženog prelaznog postupka, transakcioni troškovi na Itirijum mreži se mogu malo povećati, dodao je Buterin. Prema suosnivaču Itirijuma, pozivanje ugovora zahtevalo bi dodatnih 1-2 gasa po bajtu koda, dok bi jednostavna ERC20 transakcija porasla 5-10%. Buterin je zaključio:

„To zapravo ne bi bilo tako kazneno za prosečne aplikacije, mada bi mnogim aplikacijama trebalo da se preusmere da bi koristile manje ugovora u punoj veličini. Bilo bi izuzetnih aplikacija koje postaju znatno manje održive. Jednostavna ERC20 transakcija (uključujući DAI) možda bi postala najviše ~ 5-10% skuplja."

Iako Buterin veruje da će algoritam konsenzusa Proof-of-Work učiniti Itirijum blokčein sigurnijim od bitkoina (BTC), neki igrači kripto zajednice smatraju da Itirijumovi planovi za prebacivanje Ethereuma 1.0 u Ethereum 2.0 pokazuju da iz Itirijuma to do sada nisu dokazali.