Bitkoin (BTC) je profitabilan kao investicija 98,2% dana od svog nastanka, prema podacima sa holdcalc.com od 1. jula.

Od ukupno 3.830 dana (počev od 4. januara 2009. godine tj. dana nakon što je kreiran Genesis blok) podaci sa holdcalc-a ukazuju da je 3.671 dan bio profitabilan za kupovinu kao investicija.

To znači da ostaje 69 neprofitnih dana - koji uključuju praktično sve dane u decembru 2017. godine, kada je bitkoin išao ka maksimumu od 20.000 dolara, kao i skoro svi dani u januaru 2018.

Najnoviji klaster neprofitabilnih dana zabeležen u podacima hodlcalc-a je krajem prošlog meseca (između 25. i 29. juna 2019.) kada se novčić trgovao na nivou između 11.170 i 12.907 dolara.

Paralelno sa hodlcalc statistikom, analiza kripto tržišta koja je objavljena na tviter nalogu CL 24. juna sugeriše da je bitkoin ušao u takozvanu “stelt fazu bull run-a”.

Na početku studije se navodi da je primećeno da je novčić sada prešao i preko svoje 50-nedeljne i 50-dnevne MA linije i nastavlja sa analizom ostvarene vrednosti bitkoina, metriku koju je navodno prvi predložio istraživač za metriku novčića Coin Metrics. Ostvarena vrednost, navodi se u studiji, predstavlja ponderiranu UTXO tržišnu kapitalizaciju za BTC, tj. meru vrednosti svih novčića u opticaju po ceni poslednje transakcije.

Dodatno, podaci “na lancu” kao što su bitkoin heš stopa, aktivne adrese u novčanicima i broj transakcija po danu, nadmašuju maksimume koji su do sada zabeleženi ili su blizu da to učine, navodi se u studiji.

Da bi dokazali da je bitkoin sada u “stelt fazi”, analitičari pružaju grafikon koji pokazuje logaritamski rast cene bitkoina i interesovanja javnosti - poređenje BTC:USD podataka sa Google Trends rezultatima za “bitkoin”.

“Logarithmic growth of bitcoin price and its public interest”

“Alogaritamski rast cene bitkoina i interesovanje javnosti. Izvor: CL 

Studija tvrdi da javnost nije (u velikoj meri) propustila da uzme u obzir trenutni rast cena, s obzirom na to da danas postoji “mnogo pretraga za reč “bitcoin” na Guglu, mnogo više sada kada je vrednost 10.000 dolara u odnosu na 2013. kada je bitkoin vredeo 1.000 dolara”.

Kao što je ranije objavljeno, kripto investitor i strateg sa tviter nalogom CryptoKea tvrdi da je najverovatniji raspon korekcije bitkoina između 6.600 i 8.000 dolara, dok su drugi predložili umerenije procene od oko 9.500 dolara.

U vreme pisanja teksta, bitkoin kruži oko nivoa od 11.000 dolara, što predstavlja pad od 6% za 24h, prema Cointelegraph-ovom indeksu cena bitkoina