87-godišnji američki investitor i izvršni direktor Berkshire Hathaway-a, Voren Bafet, ponovo je nipodaštavao ulaganja u kriptovalute, tvrdeći da "kupovina bitkoina nije investiranje", u intervjuu za Yahoo Finance u Omahi, Nebraska, 28. aprila.

"Postoje [sic] dve vrste stvari koje ljudi kupuju i misle da ulažu", rekao je. "Jedna je stvarno ulaganje, a druga nije." Dodao je:

"Ako kupite nešto poput farme, stambene zgrade ili uložite u posao [...] vi to može učiniti na privatnoj osnovi [...] i to je savršeno zadovoljavajuća investicija. Gledajući samu investiciju koja će vam povratiti uloženo. Sada, ako kupite nešto poput bitkoina ili neku kriptovalutu, nemate stvarno ništa što je proizvelo bilo šta. Samo se nadate da će ih drugi platiti više od vas."

Bafet je dalje nagoveštavao da su takve investicije samo spekulativna "igra" i "kockanje" i da "niko ne zna tačno šta je [bitkoin]".

Takozvani "Oracle Omaha" je u više navrata izneo prezir o industriji kriptovaluta, tvrdeći sa oksimoronskom "gotovo sigurnošću" da će kriptovalute "doći do ružnog kraja", u intervjuu u januaru, sve dok nije priznao da su kriptovalute "nešto o čemu ne zna ništa".

Bafet reciklira nepostojanje argumenta o suštinskoj vrednosti od 2014. godine, kada je prvo odbacio bitkoin kao "iluziju" na CNBC-u. Bafet je takođe iskoristio efekat balona kao argument protiv bitkoina, kao i da BTC ne može biti vrednovan jer "to nije sredstvo za proizvodnju vrednosti".

Bafetov anti-kripto stav deli i smenjeni direktor Paypal-a Bil Haris, koji je ove nedelje bitkoin nazvao "prevarom", a Bafetov potpredsednik Berkshire Hathaway, 94-godišnji Čarli Munger, smatra da je interesovanje za bitkoin "jednostavno odvratno".


 

Pripremio: Nikola Mosurović