Cambridge Analytica je planirala da prikupi novac za emitovanje digitalne valute pre nego što je izbio skandal sa zloupotrebom podataka sa Fejsbuka, navodi izvor upoznat sa ovim pitanjem, a prenosi Rojters 17. Aprila.

Izvor navodi da se Cambridge Analytica konsultovala sa firmom koja savetuje kompanije kako da struktuiraju ICO projekte. Iako je nepoznato da li konsultantska kuća i dalje razvija plan za kreiranje digitalne valute, portparol je rekao za Rojters da firma razmišlja o korišćenju blokčeina kako bi dodatno zaštitila onlajn podatke:

“Pre kontraverze sa Fejsbukom, razvili smo skup tehnologija koje će pomoći pojedincima da povrate svoje lične podatke od poslovnih subjekata i da imaju potpunu transparentnost i kontrolu nad korišćenjem njihovih ličnih podataka. Istraživali smo više opcija za ljude koji upravljaju i monetizuju svoje podatke, uključujući i blokčein tehnologiju.”

Cambridge Analytica je radila na kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine, a nedavno je bila pod intezivnim nadzorom nakon što je objavljeno da je kompanija imala neprihvatljiv pristup privatnim informacijama iz profila više od 50 miliona korisnika. I Kongres i britanski Parlament su ispitali izvršnog direktora Aleksandra Nika o aktivnostima firme.

ICO su postale popularno sredstvo za prikupljanje kapitala. Ove godine, popularni enkriptovani servis za razmenu poruka, Telegram, je u drugom krugu svog ICO-a prikupio 850 miliona dolara kako bi podržao razvoj aplikacije Telegram messenger i blokčein platforme Telegram Open Network.