Cambridge Analytica navodno planirala emisiju sopstvene digitalne valute

Cambridge Analytica je planirala da prikupi novac za emitovanje digitalne valute pre nego što je izbio skandal sa zloupotrebom podataka sa Fejsbuka, navodi izvor upoznat sa ovim pitanjem, a prenosi Rojters 17. Aprila.

Izvor navodi da se Cambridge Analytica konsultovala sa firmom koja savetuje kompanije kako da struktuiraju ICO projekte. Iako je nepoznato da li konsultantska kuća i dalje razvija plan za kreiranje digitalne valute, portparol je rekao za Rojters da firma razmišlja o korišćenju blokčeina kako bi dodatno zaštitila onlajn podatke:

“Pre kontraverze sa Fejsbukom, razvili smo skup tehnologija koje će pomoći pojedincima da povrate svoje lične podatke od poslovnih subjekata i da imaju potpunu transparentnost i kontrolu nad korišćenjem njihovih ličnih podataka. Istraživali smo više opcija za ljude koji upravljaju i monetizuju svoje podatke, uključujući i blokčein tehnologiju.”

Cambridge Analytica je radila na kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine, a nedavno je bila pod intezivnim nadzorom nakon što je objavljeno da je kompanija imala neprihvatljiv pristup privatnim informacijama iz profila više od 50 miliona korisnika. I Kongres i britanski Parlament su ispitali izvršnog direktora Aleksandra Nika o aktivnostima firme.

ICO su postale popularno sredstvo za prikupljanje kapitala. Ove godine, popularni enkriptovani servis za razmenu poruka, Telegram, je u drugom krugu svog ICO-a prikupio 850 miliona dolara kako bi podržao razvoj aplikacije Telegram messenger i blokčein platforme Telegram Open Network.