Nedostatak standardne globalne terminologije za kripto imovinu predstavlja glavnu prepreku za usvajanje jasnih regulatornih politika u industriji, navodi se u studiji koju je 16. aprila objavio Kembridž centar za alternativne finansije (CCAF).

Prema izveštaju, veliki broj važnih termina u kriptoindustriji se često koristi naizmenično i bez jasne definicije, što ometa globalni regulatorni odgovor.

Dirigovan uz podršku Instituta za istraživanje Nomura (NRI), istraživanje pruža detaljnu analizu regulatornog okruženja za aktivnosti kripto imovine u 23 jurisdikcije. Podaci istraživanja su prikupljeni uglavnom putem desktop istraživanja od novembra 2018. do početka februara 2019. godine, navodi se u izveštaju.

Prema studiji, samom pojmu “kripto imovina (cryptoasset)” nedostaje specifična definicija i naširoko se koristi kao termin koji se odnosi na digitalne tokene koji se izdaju i prenose na tehnologiju distribuiranog registra (DLT), posebno blokčein sisteme. Istraživanje tvrdi da pojmovi kripto imovina i token imaju različita značenja u zavisnosti od konteksta.

Kao takav, izveštaj pruža tri glavna konteksta za definiciju kripto imovina. U širem smislu, taj termin obuhvata sve vrste digitalnih tokena koji se izdaju i distribuiraju na blokčeinu. Iz srednje perspektive, kripto imovina uključuje sve tipove digitalnih tokena na blokčeinu sa otvorenim pristupom, koji ne moraju nužno da vrše funkciju. U uskom pogledu, kripto imovina se isključivo odnosi na digitalne tokene na otvorenim DLT sistemima koji igraju ključnu ulogu u funkcionisanju, navodi se u izveštaju.

Istraživači su dalje ukazali na tri glavna izazova sa kojima se suočavaju globalni kripto regulatori. Pre usvajanja jasno definisane, standardizovane terminologije, regulatorne jurisdikcije bi trebale prvo da razumeju nijanse različitih termina i da identifikuju terminologiju koja je najprikladnija njihovim regulatornim ciljevima.

Pored toga, istraživanje CCAF-a navodi da je 82% analiziranih jurisdikcija razlikovalo kripto imovinu koja ima karakteristike hartije od vrednosti od drugih tipova kripta. Na osnovu toga, aktivnosti koje se odnose na kripto imovinu koja se smatra hartijama od vrednosti automatski se dovodi pod nadležnost lokalnih zakona o hartijama od vrednosti, navodi se u izveštaju.

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da francuska vlada planira da ubedi druge države članice Evropske unije da usvoje propise o kriptovalutama slične svojim vlastitim.

 

Pripremio: Nikola Mosurović