Dobrotvorna kampanja čiji je cilj da omogući direktran transfer milion dolara u kripto donacijama narodu Venezuele, registrovala je oko 60.000 verifikovanih korisnika i do sada je prikupila 272.000 dolara. Vesti su otkrivene u intervjuu između lidera kampanje Stiva Henka i National Public Radio 21. aprila.

Profesor Henk je profesor primenjene ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins, koji je služio kao ekonomski savetnik bivšem predsedniku Venecuele, Rafaelu Kalderi, između 1995. i 1996.

Profesor Henk je naveo da kampanja, sa nazivom “Airdrop Venezuela”, koristi postojeći blokčein i novčanik startapa AirTM-a, čije je sedište u Meksiku. Pored osnovnog tokena koji je fiksiran za američki dolar, AirUSD, novčanik takođe podržava još devet kriptovaluta, navodi se u saopštenju za javnost iz 2018. godine.

Profesor Henk je izjavio NPR-u da je cilj kampanje da imaju 100.000 verifikovanih Venecuelanaca koji su kvalifikovani za donaciju. Pored 60.000 registrovanih korisnika, 272.000 dolara je prikupljeno od pokretanja kampanje prošle jeseni.

Kao odgovor na pitanje NPR-a oko vesti da je izvršni direktor AirTM-a Ruben Gali izjavio da želi da sarađuje sa liderom opozicije Huanom Guaidom u budućnosti, profesor Henk je odgovorio da su namere kampanje “humanitarne prirode [...] ne postoji nikakva politička motivacija. Cilj kampanje je da povećamo kupovnu moć naroda Venecuele.”

Henk dalje navodi da projekat ima za cilj da pokaže kako kripto može da omogući humanitarnim organizacijama transparentan i bezbedan način da dostave donacije.

Dok zemlja prolazi kroz političku i ekonomsku krizu koja još uvek traje, obim trgovine bitkoina (BTC) u Venecueli je dostigao vrhunac (ATH) u februaru ove godine.

Cointelegraph je pratio sudbinu kontroverzne nacionalne kriptovalute petro (PTR), koji je zvanično pokrenut 2018. godine. Lider opozicije i samoproklamovani privremeni predsednik Huan Guaido odbacio je planove sadašnjeg predsednika Nikolasa Madura za petro kao prevaru već u decembru 2017. godine.


Pripremio: Marko Mihajlović