Kalifornijski regulator nedavno je sproveo kampanju kojom je zabranio bitkoin za političke donacije - izveštava Asošijeted pres (AP) u petak (21. septembar).

U avgustu, komisija za pravične političke prakse (FPPC) razmotrila je dopuštanje donacija putem kriptovaluta. Nadzorni organ planirao je diskusiju o korišćenju bitkoina i drugih kriptovaluta za političke donacije i samu diskusiju o njihovom usvajanju.

FPPC je održao glasanje o donacijama putem kripta, poput bitkoina u četvrtak, 20. septembra. Prema AP-u, članovi su glasali tri na prema jedan za zabranu, naglašavajući da je teško isrpatiti poreklo kriptovaluta i da se tu nameću i pitanja o njihovoj transparentnosti.

Američka federalna izborna komisija generalno dozvoljava donacije putem bitkoina federalnim kandidatima. Međutim, nekoliko država je zabranilo ili ograničilo takav vid donacija - Južna Karolina je u potpunosti zabranila bitkoin donacije, dok ih Kolorado i Montana dozvoljavaju uz određena ograničenja - navodi AP.

Kao što je Cointelegraph izveštavao još 2017 godine, Kalifornija je ranije razmatrala zabranu bitkoin transakcija za dobrotvorne priloge, ali predlog nije bio prihvaćen još od tada.

Cointelegraph je prethodno naveo nekoliko američkih političara koji su uspeli prikupiti sredstva za svoje političke kampanje putem kripta. Međutim, postavljaju se pitanja o transparentnosti i legalnosti takvih donacija za neke od tih kampanja.

Na primer, u maju, 2018. godine, Obamin bivši pomoćnik za kripto i digitalne tehnologije, gospodin Brajan Ford, kritikovan je zbog prihvatanja bitkoin donacije tokom svoje kampanje za ameriočki predstavnički dom. Fordovi donori su predstavljeni kao "bitkoin špekulatori koji vrše prljave poslove kao što je prodaja droge i trgovina ljudima" , Ford je lično smatrao ove komentare "ludo netačnim".


 

Pripremio: Bojan Zečević