Veliki kanadski proizvođač nakita Birks Group je počeo da prihvata bitkoin (BTC) kroz partnerstvo sa američkim procesorom plaćanja BitPay, kompanija je potvrdila u saopštenju za javnost 28. novembra. 

Birks, koji posluje od 1879. godine, najpre će prihvatiti najveću kriptovalutu u osam od svojih 30 domaćih prodavnica u Kanadi.

Sedam prodavnica već omogućava bitkoin plaćanja, a objekat “uskoro” dolazi u najnovije trgovačke firme Graff i Patek Philippe u Vankuveru.

Komentarišući ovaj korak, Žan Kristof Bedos, predsednik i izvršni direktor Birks Group opisao je ovu odluku kao "od velikog značaja".

"BitPay će postati koristan našim kupcima dok gledamo da se usaglasimo sa ovim inovativnim mogućnostima koje su na čelu tehnologije", izjavio je Bedos.

Kao što izveštava Cointelegraph, osnovna blokčein tehnologija bitkoina ima nekoliko slučajeva upotrebe u praćenju materijala u industriji nakita, sa posvećenim startapima koji se fokusiraju na njegovom korišćenju u cilju povećanja transparentnosti lanca snadbevanja dijamantima.

U oktobru, najveći svetski proizvođač dijamanta Alrosa pridružio se jednom pilotu projektu za praćenje blokčeina u obliku De Beersovog Tracr.

"Birks Group ima veliki broj međunarodnih kupaca, tako da omogućavanje plaćanja u bitkoinu ima savršen smisao", dodao je glavni britanski komercijalni službenik BitPay-a Soni Sing.

BitPay je trenutno upleten u kontroverzu nad svojim bezbednosnim praksama nakon otkrića da je programer ove nedelje ubacio zlonamerni kod u Copay novčanik.

Iako ostaje nejasno o tome da li je ranjivost ikada iskorišćena tokom tri meseca od kad je nastala, brojne figure kripto industrije su “skočile” da kritikuju BitPay.

 

Pripremio: Nikola Tasić