Kanadski grad Inisfil u Ontariju sada vodi pilot program koji će da omogući stanovnicima da plaćaju porez na imovinu sa kriptovalutama. Veće Inisfila glasalo je za odobrenje programa 27. marta.

Kako prenosi CBC, Inisfil će u partnerstvu sa projektom za obradu plaćanja u kriptovalutama Coinberry Pay da omogući svojim rezidentima da plaćaju porez na imovinu u bitkoinu (BTC), pri čemu će kasnije pretvoriti kriptovalutu u kanadske dolare i prebaciti uplatu na grad.

Inicijativa bi, kako se izveštava, mogla kasnije da proširi podršku na druge kriptovalute uključujući itirijum (ETH), lajtkoin (LTC), bitkoin keš (BCH) i ripl (XRP).

Gradonačelnik Inisfila Lin Dolin izjavio je za CBC da je novi pilot projekat za plaćanje pokazao da zajednica daje prednost inovacijama. U 2017. godini, grad od 36.000 ljudi pokrenuo je program podele poreza na subvencionisanu vožnju u partnerstvu sa Uber-om pod imenom Innisfil Transit.

U Sjedinjenim Državama, država Ohajo postala je prva koja je omogućila preduzećima da plaćaju poreze koristeći bitkoin. Preduzećima je dozvoljeno da plaćaju 23 različita poreza koristeći kripto putem onlajn portala koji je uspostavio državni Trezor. Iako nova inicijativa ima za cilj da olakša kompanijama da plate svoje poreze, samo dve kompanije su, kako se izveštava, iskoristile ovu novu uslugu prošle godine.

U februaru, zakonodavci u državi Kalifornija uveli su zakon kojim bi se omogućilo preduzećima vezanim za kanabis da plaćaju naknade i poreze u stejblkoinima. Skupštinski predlog 953 bi omogućio državnim, gradskim i regionalnim poreskim upravama da prihvate kriptovalutu vezanu za fizičku imovinu ili fiat valutu od kompanija koje se bave kanabisom i žele da plate svoje akcize ili poreze za gajenje. Predlog zakona je trenutno prosleđen skupštinskom odboru.

Ranije u martu, Cointelegraph je izvestio da je Kanadska agencija za prihode (CRA), vladina služba za naplatu poreza, navodno vršila reviziju investitora u kriptovalutama kao što je bitkoin. CRA je tražila od investitora da razjasne više tačaka u vezi sa njihovim kripto investicijama, kako i preko koga su kupili imovinu i da li koriste usluge miksovanog servisa kriptovaluta.

 

Pripremio: Nikola Mosurović