Nakon opsežnog internog testiranja, Harvest Portfolios je dobio odobrenje za izdavanje prvog ikada trgovinskog fonda (ETF) zasnovanog na blokčeinu, kako se navodi u saopštenju za javnost objavljenom 1. februara. Fond (simbol oznake HBLK), koji će trgovanje započeti na berzi u Torontu, se fokusira na male i velike blokčein korporacije.

Harvest Portfolios već ima svoj Havrest blokčein tehnološki indeks, dizajniran da prati preformansu izdavaoca, kako velikih tako i blokčein segmenata u razvoju.

Odobrenje je dobra vest za druge dve firme, First Trust Portfolios Kanada i Evolve Funds Group inc, koje su već podnele zahteve za slične ETF-ove. First Trust ETF menadžer Karl Čeong je naveo da "svaki razgovor sa klijentima neizbežno" vodi do pitanja vezanih za investiranje u blokčein i bitkoin.

Za razliku od vesti iz Kanade, regulatori u SAD-a su izjavili da takvi fondovi nisu spremna za regulaciju prema američkom zakonu.

Dalija Blas, direktor grupe za investicioni menadžment Komisije za hartija od vrednosti (SEC), izjavila je da SEC ima "značajna otvorena pitanja o tome kako voditi fondove koji sadrže ogromne količine kriptovaluta i drugih povezanih proizvoda"  i da li je u opšte moguće da se zadovolje zakonski uslovi u SAD.


 

Pripremio: Bojan Zečević