Istraživački program finansiran od strane kanadske vlade IRAP sada ima sopstveni blokčein pretraživač, navodi se u zvaničnoj izjavi od 20. avgusta.

IRAP, kojim upravlja Nacionalni istraživački savet Kanade (NRC), objavio je da je projekat implementirao aplikaciju zasnovanoj na blokčeinu na Interplanetarnom sistemu podataka (IPFS), protokolu i mreži koja je dizajnirana da omogući skladištenje bez posrednika i deljenje podataka na distribuiranom registru.

Prema članku objavljenom na Newswire, IPFS-ov blokčein pretraživač je implementiran preko Catena Blockchain Suite-a, proizvoda koji nudi BitAccess.

Svojom novom inicijativom, IRAP planira da testira korišćenje javnog blokečina u upravljanju vladinih odobranja, omogućavajući korisnicima da izvrše trenutna pretraživanja novih podataka o odobrenjima na itirijumovom (ETH) blokčeinu.

Prema zvaničnom saopštenju, NRC IRAP je organizovao otvaranje blokčein sednice u junu 2017. godine, otkrivajući svoje planove za implementaciju tehnologije u upravljanju finansiranjem inovativnih projekata malim i srednjim preduzećima u Maleziji (MSP).

Početkom 2018. godine, IRAP je uspešno pokrenuo "prvu" probnu verziju tehnologije javnog blokčeina kanadske vlade na itirijumovom javnog registru, kako bi se omogućila transparentna administracija vladinih ugovora.

U junu 2018. godine, kanadska nacionalna samoregulatorna neprofitna organizacija, Regulatorna organizacija Kanade za investicionu industriju (IIROC) osnovala je radnu grupu za izradu predloga za blokčein unutar ekosistema tržišta kapitala u cilju zaštite investitora i podrške zdravom domaćem tržištu kapitala .

Prošle sedmice, Banka Montreala i Penzioni plan za nastavnike Ontarija testirali su šemu duga na bazi blokčleina za kanadski dolar (CAD). Ranije u junu, Centralna banka Kanade (BoC) izdala je studiju u kojoj je potvrdila da dvostruko trošenje na blokčeinu "nije realno".

 

Pripremio: Nikola Tasić