Ugledajući se na nekoliko velikih banaka na globalnom nivou, Toronto-Dominion Bank (TD), jedna od najvećih banaka u Severnoj Americi, najavila je klijentima 23. februara da zabranjuje kupovinu kriptovaluta pomoću kreditnih kartica, prenosi lokalni časopis The Globe and Mail.

Predstavnik TD-a, prve velike kanadske banke koja je sprovela takvu zabranu, izjavio je da ta banka redovno procenjuje svoje politike i mere sigurnosti "kako bi uslužila i zaštitila svoje korisnike, kao i samu banku."

TD-ov potez je deo većeg globalnog trenda banaka koje zabranjuju korisnicima kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama. Trend zabrane započeli su američki giganti J.P. Morgan Chase, Bank of America i Citigroup 3. februara, a potom i najveća banka u Velikoj Britaniji, Lloyds Banking Group, 5. februara i Virgin Money u Australiji, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji 6. februara. Prošle nedelje Citibank Indija nastavila je sa zabranjivanjem kupovine kriptovaluta kreditnim i debitnim karticama.

Prema The Globe and Mail-u od 23. februara, Royal Bank of Canada je naglasila da dopušta  kupovinu kriptovaluta debitnim i kreditnim karticama, ali upozorava svoje korisnike o visokim rizicima od volatilnosti koji bi ih "mogli izložiti znatno većim dugovima nego što su u mogućnosti da otplate”.

Nasuprot tome, Kanadska berza je objavila 13. februara da će uskoro pokrenuti sopstvenu platformu za kliring i poravnanje hartija od vrednosti zasnovanih na blokčeinu koja pomaže kompanijama u prikupljanju sredstava putem potpuno regulisanih tokena hartija od vrednosti koje emituje menjačnica.


 

Pripremio: Nikola Mosurović