Dvojica lopova u kanadskoj prodavnici prehrambenih proizvoda ukrali su 4.000 dolara sa bitkoin (BTC) bankomata, ali su zaboravili da provere drugi kanistar, ostavivši 50.000 dolara za sobom.

Prema izveštaju lokalnih medija, objavljenom 20. novembra, pljačka se dogodila oko 4 sata ujutru, 19. novembra, na „Jednostavno ukusnoj pijaci hrane“ u Vernonu, Britanska Kolumbija.

Policija „uverena“ da će uhvatiti počinitelje

CCTV footage of Bitcoin ATM robbery at “Simply Delicious Food Market” in Vernon

CCTV snimke pljačke bitkoin ATM-a na „Jednostavno ukusnoj pijaci hrane“ u Vernonu. Izvor: Castanet

Policija je, kako se navodi, stigla na mestu događaja samo 15 minuta nakon aktiviranja bezbednosnih sistema prodavnice, dvojica muškaraca su na vreme pobegla i ostala na slobodi - ali intervju sa vlasnikom prodavnice je pokazao da je prikupljen priličan broj dokaza:

"Naša sigurnosna kamera uhvatila je najmanje jedan njihov automobil koji je vozio, a to je bio sivi Nisan Sentra. Policija je takođe mogla da uhvati i njihove registarske tablice."

Dok izveštaj lokalnih medija daje malo konteksta odlučivanju mesne trgovine prehrambenim proizvodima da instalira bitkoin bankomat (Vernon ima preko 40.000 stanovnika), potreseni vlasnik je rekao da sada planira da ukloni mašinu.

Nepovoljni uticaj sitne pljačke još je ironičniji s obzirom na to da:

„Lopovi su pobegli sa 4.000 dolara, ali su ostavili još 50.000 dolara u mašini u kanisteru, a nisu je proverili.“

Rekordan broj bitkoin ATM-a širom sveta

U jesen 2018. godine Cointelegraph je izvestio o kontroverznom hapšenju programera prvog bitkoin bankomata u Indiji.

Priča je imala poseban simbolični uticaj pošto su dvojice osumnjičenih suosnivači prve berze kriptovaluta u zemlji, Unocoin, koju je lokalna industrija slavila kao jedan od najsjajnijih tehnoloških pionira u Indiji.

Ranije ove nedelje, broj bitkoin bankomata instaliranih širom sveta dostigao je novi rekord, nadmašivši 6.000.

Služba za unutrašnje prihode Sjedinjenih Država otkrila je ove nedelje da proučava potencijalna poreska pitanja prouzrokovana bankomatima i kioscima za kriptovalute.