Najveća kanadska digitalna menjačnica za kriptovalute QuadrigaCX okrivljuje jednu banku zbog kašnjenja u gotovinskim isplatama za svoje korisnike, objavili su Globe i Mail 8. Oktobra.

Sa sedištem u Vankuveru, kripto menjačnica QuadrigaCX pokrenuta je 2013. godine i poznata je kao prva menjačnica kriptovaluta u Kanadi koja je licencirana od strane Centra za finansijske transakcije i analize izveštaja Kanade (FINTRAC). U vreme pisanja teksta, dnevna obrada QuadrigaCX  je oko 600.000 dolara prema podacima sa CoinMarketCap-a.

QuadrigaCX je navodno primio 21,6 miliona dolara svojih sredstava od januara, kada je kanadska Imperial Bank of Commerce (CIBC) zamrznula pet računa koji pripadaju procesoru plaćanja za menjačnicu, Costodian Inc. i njegovom vlasniku, Jose Reiesu. Banka je navodno zamrznula račune zbog nemogućnosti identifikovanja vlasnika sredstava.

Od 4. decembra 2017, do 20. februara 2018, 388 korisnika prijavilo je ukupno 51,8 miliona dolara na račun, prema CIBC. Kasnije, neka od ovih sredstava su povučeni, ostavljajući oko 21,6 miliona dolara na računima.

Prema Globe i Mailu, CIBC je zatražio od suda da zadrži sporna sredstva i odluči da li pripadaju QuadrigaCX , Costodianu ili 388 korisnika koji su deponovali sredstva. To nije "dokaz" konkurentnih zahteva. Quadriga je rekao:

„Ovaj sud ne bi trebao da podlegne spekulacijama banke koje su neosnovane i jako uvredljive jer smatraju da platforma za trgovinu za pojedince koji se bave kriptovalutama mora biti sumnjiv posao."

Gerald Cotten, izvršni direktor kompanije Quadriga, izjavio je da je ovo rezultiralo "malom frakcijom" nekih od 350.000 klijenata menjačnice. Nijedna od optužbi nije dokazana na sudu, prema navodima Globe and Mail-a. Cotten je rekao:

“Trenutno postoje zakašnjenja nekih specifičnih opcija za povlačenje sredstava naročito zbog toga što CIBC povlači desetine miliona dolara koje pripadaju nama, a nalazili su se na računu  jednog od naših procesora plaćanja."

Broj učesnika u kripto prostoru koji je zatvoren od strane banaka je "zapanjujuće" prema Cotten-u. Prema Globe and Mail-u, Kuadriga je rekao klijentima da banke u Kanadi „prave zaveru“ protiv poslova sa kriptovalutama.


 

Pripremila: Majda Petrović